Aplikace Zdraví od Applu pro iPhone hraje zásadní roli v německém procesu, ve kterém je podezřelý obviněn z znásilnění a vraždy 19-ti leté studentky ve Freiburgu. Mladá žena byla nalezena v řece a měla u sebe iPhone. Bohužel Apple tradičně chrání všechny uživatelů, takže nepustí do zařízení ani kriminalisty.



To však nebránilo vyšetřovatelům předat iPhone neznámé firmě v Mnichově, aby se do iPhonu dostala. Aplikace Zdraví shromažďuje geolokační data, včetně změny výšky, kroků a dalších pohybů. To samozřejmě může pomoci lokalizování cesty a vývoj celého případu. Zdraví je v iPhone od roku 2014 od vydáni iOS 8 a představení iPhonu 6. Data z aplikace se ukládají pouze do zařízení a mohou být poté následně šifrovaně přenesena do iTunes.

Šifrování zůstává kontroverzním tématem, jelikož někteří politici, policejní orgány a detektivové si stěžovali, že šifrování smartphonů – zejména na iPhonech a některých aplikacích třetích stran – způsobilo, že komunikace „zmizela“. Apple brání svojí politiku jako ochranu soukromí a bezpečnost uživatelů.

 

Zdroj: appleinsider.com