Situace začala ve středu, kdy Apple náhle přestal podepsat všechny verze iOS pro vybraná zařízení, včetně iPhone 4 a některé velmi staré iPady a iPod touch modely, podle webové stránky IPSW.me.



Apple náhodou začal podepsat několik starších verzí systémů mezi iOS 6 a iOS 11.1.2 pro všechny kompatibilní modely iPhone, iPad a iPod touch.

Apple pravidelně zastavuje podepisování starších verzí systému iOS, což efektivně zavře okno pro downgrading. Například v prosinci přestal podepsat iOS 11.1.2, zatímco mnoho starších verzí nebylo podepsáno ještě letos. Přesto se uživatelé najednou ocitli v situaci, kdy mohou přejít na více než pět let starý software tzn. iOS 6 z iOS 11.

Někteří toho okamžitě využili, aby se vrátili na iOS 7, jedná se však hlavně o starší zařízení, kde výkon s novým systémem šel rapidně dolů.

Uživatelé navíc měli možnost se vrátit na starší systém, než je iOS 10.2.1, který umožňuje jistý jailbreak systému. Stejně jako dřívější verzi iOS, kde nebylo nastaveno bezpečnostní snižování výkonu procesoru v případě, že baterie má už mnoho cyklů.

Zdroj: macrumors.com