Apple čelí ve Spojených státech prvním žalobám týkajících se Meltdown a Spectre, jelikož bylo zjištěno, že zranitelnosti ovlivňují téměř všechny počítače a další zařízení, podle webu MacRumors, který měl k dispozici soudní dokumenty.



Meltdown a Spectre jsou závažné chyby zabezpečení založené na hardwaru, které využívají spekulativního mechanismu spouštění procesoru, což umožňuje hackerům získat přístup k citlivým informacím. Ovlivněny jsou všechny moderní procesory Intel, ARM, AMD a Nvidia. Anthony Bartling a Jacqueline Olson podali minulý týden stížnost proti společnosti Apple v americkém okresním soudu v San Jose ve prospěch každého, kdo zakoupil zařízení s procesorem založeným na technologii ARM od společnosti Apple, od čipů A4 až A11 Bionic používaných v iPhone, iPad, iPod touch a modelů Apple TV.

Ve stížnosti se uvádí, že Apple věděl o chybách v návrhu, které vedly ke zranitelnosti Meltdown a Spectre nejpozději od června roku 2017 a že mohla zveřejnit podrobnosti veřejnosti rychleji. Apple se zabýval zranitelností Meltdown v aktualizacích macOS High Sierra 10.13.2 a iOS 11.2, zatímco zranitelnost Spectra byla řešena v doplňkové aktualizaci macOS 10.13.2 a iOS 11.2.2, které byly vydány počátkem minulého týdne. Zranitelnosti byly také řešeny ve starších verzích systémů MacOS a OS X. Od stížnosti se očekává, že se to bude týkat nejméně 100 zákazníků, přičemž kombinovaná částka kompenzačních a trestněprávních škod překročí 5 milionů dolarů, když se případ začne soudně řešit.

Zdroj: macrumors.com