Dnes si připomínáme desáté výročí Steva Jobse a představení MacBooku Air, který byl světově nejtenčím notebookem v té době. Po zavedení AirPort Time Capsule a sdílení některých zpráv o iPhonu a Apple TV se Steve Jobs pustil na pódiu do představení MacBooku, ale v originálním způsobem, chytil totiž obálku a vytáhl z ní elegantní MacBook Air. Dav v sál doslova vybuchl potleskem, protože Jobsovi držel ultralehký notebook v dlani.



Základní model tehdy stál 1,799 dolarů a obsahoval 1,6GHz procesor Intel Core 2 Duo, 2 GB paměť RAM a 80 GB SSD. Maximální verze byla k dispozici za 3 098 dolarů, což je zhruba o 300 dolarů více než základní Mac Pro v té době, s rychlejším procesorem 1,8GHz a SSD diskem o kapacitě 64 GB.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2938&v=1CgAKBf4bbU

MacBook Air byl prvním notebookem bez CD / DVD mechaniky, řadou portů a možností připojení, multi-touch trackpadem, možnost volby SSD úložiště a hmotností jen tři libry, tedy 1,36 kg a displejem bez obsahu rtuti.

Apple tím otevřel minulé desetiletí s přístupem 1 USB portu, konektoru pro sluchátka a micro-DVI portu.

Později však šel Apple ještě dál a odstranil konektor na sluchátka z iPhonu 7, tím zahájil odstraňování portů i u MacBooků a později MacBooků Pro, kde si dnes už vystačíme pouze s USB-C konektory. Jeden MacBook Pro s Touch Barem a Touch ID používáme i v redakci a nemůžeme si vynachválit USB-C.

O deset let později je MacBook Air stále prodáván a je aktuálně nejlevnějším novým MacBookem od Applu. Dnešní verze se však nemohou rovnat s těmi představenými, protože jsou už mnohem větší možnosti co se týče SSD úložiště, pamětí RAM a výkonu procesorů. Naposledy byl MacBook Air aktualizován v březnu 2015.

Zdroj: macrumors.com