Apple je jedním z mála výrobců, který implementuje do počítačů a telefonů vlastní čipy a vytvořené technologie. Díky tomu má naprostou nadvládu nad zařízením a tím i dokáže reagovat mnohem rychleji na případné chyby, ve srovnání s konkurenty.



Jeden příklad v technologiích za všechny je rozšíření ambiciózních nových funkcí jako je Face ID, ARKit, APFS nebo TrueDepth. Dalším je nedávná rychlá reakce na chyby procesory od společnosti Intel, tedy známého problému jako Meltdown a Spectre. Apple většinu chyb už opravil a to ještě před samotným proniknutím informací o chybě na veřejnost.

Většina uživatelů si toto třeba ani neuvědomuje, ale to je právě ten konfort, který nám Apple dokáže nabídnout, tak za něj si uživatelé platí i při koupi daného produktu.

Vlastní ambiciózní technologie samozřejmě s sebou nesou i určitá rizika, jako například u iPhonu 6 Plus, kde se ohýbalo hlinikové tělo telefonu a byla z toho fantastická kauza, která proletěla svět a Apple se dlouhé měsíce nemohl zbavit posměchu na sociálních sítích.

Podobné chyby dělají všichni výrobci viz. třeba Samsung Galaxy Note 7 a jejich vybuchující baterie, kde na letištích byly cedule se zákazem vstupu do letadla s tímto telefonem. Pokud srovnáme tyto dva případy, tak se s problémem Apple popral vcelku dobře, vyměňoval ohnuté kusy iPhonů za nové, ale nemusel hromadně ukončit výrobu tohoto typu. iPhone více vystužen na některých místech. Bereme samozřejmě v potaz i to, že ohnuté tělo telefonu přímo neohrožovalo zákazníky jako vybuchující baterie.

Dalším náznakem Googlu je odloučení od těch všech značek se systémem Android na své vlastní mobilní telefony Pixel, kterým doufejme bude zajišťovat potřebné aktualizace, stejně kvalitně a rychle jako Apple na iOS.

Jak to vypadá s budoucností „otevřeného“ Androidu? Popravdě, ne moc dobře, protože pokud nedostává 2 roky starý telefon podporu systému pro příslušný typ a značky, tak se stává takřka časovanou bombou. Apple je uživateli systému Android stále odsuzován za předraženou značku atd., ale jaký Android telefon starý 4 roky má nejaktuálnější systém dané společnosti? Odpověď je jednoduchá: žádný.

Google by mohl být krokem kupředu, protože vidí, že to může fungovat u Applu, tak proč ne u nich.

Článek není psán za účelem nějaký systém nebo značku předhazovat jako lepší, ale pouze k zamyšlení v tom co firmy nabízejí zákazníkům za kvalitní a bezpečnou péči k telefon. U většiny značek bohužel bezpečnost zařízení končí jejich zakoupením.