Počínaje příštím rokem budou vývojáři softwaru schopni navrhnout jednotnou aplikaci, která bude fungovat na dotykovém displeji, pomocí myši nebo touchpadu v závislosti na tom, zda běží na operačním systému iPhone a iPad nebo na počítači Mac.



Vývojáři musí v současné době navrhnout dvě různé aplikace – jednu pro iOS, operační systém pro mobilní zařízení Apple a jednu pro systém MacOS. Což zabere mnohem více práce. A co víc, zákazníci společnosti Apple si již dlouho stěžovali, že některé aplikace se dostanou do Mac App Store až za dlouhou dobu. Například aplikace Twitter pro iPad a iPhone je pravidelně aktualizována s nejnovějšími funkcemi sociální sítě, oproti verzi pro Mac, která není dlouho aktualizována a je považována za nestandardní. S jednotnou aplikací budou uživatelé Mac, iPad i iPhone získávat nové funkce a aktualizace současně.

„Sjednocení aplikací by pomohlo vyvíjet aplikace naráz, nikoli na úkor druhého,“ říká Steven Troughton-Smith. „Byla by to největší změna softwarové platformy Apple od doby, kdy byla zavedena iOS“, dodává. „Marzipan“, je tajný projekt, který bude zahájen již v příštím roce a může být oznámen na výroční konferenci vývojářů společnosti v létě. Plány jsou ale stále nejisté, takže by mohl být změněn nebo i zrušen. Mluvčí společnosti Apple to odmítla komentovat. Není tedy jasné, jestli Apple plánuje sloučení těchto App Store, je ale pozoruhodné, že App Store, který funguje na iPhone a iPad, byl v letošním roce přepracován, zatímco ten pro Mac nebyl aktualizován od roku 2014.

Zdroj: bloomberg.com