iOS 11.3 přináší mnoho novinek a jednou z nich je i funkce pro lokální zaslání výstrahy v nouzové situaci, která může potenciálně zachránit život. Funkce musí být v dané zemi podporována. Jedná se o pokročilou funkci mobilního umístění (AML), která automaticky odesílá aktuální polohu uživatele při volání na záchranné služby v zemích, kde je podporována platforma AML.



Pokročilá mobilní poloha rozpozná při uskutečnění tísňového volání a pokud již není aktivována, aktivuje GPS nebo Wi-Fi na zařízení iPhone, aby získala přesné informace o poloze volajícího. Přístroj poté pošle do tísňových služeb automatickou SMS s místem volajícího, než znovu vypne GPS.

Pokročilá mobilní lokalizace je údajně až 4 000krát přesnější než současné nouzové systémy, které se spoléhají na umístění mobilní věže s poloměrem až několika km nebo GPS, které mohou selhat v domě.

Rozšířené mobilní umístění musí být podporováno operátory. Společnost EENA, zkrácená pro Evropskou asociaci pro čísla tísňového volání, bylo uvedeno, že služba je plně funkční ve všech evropských zemích, včetně Spojeného království, Estonska, Litvy, Rakouska a Islandu, stejně jako Nového Zélandu ve všech mobilních sítích.

EENA uvedla, že organizace AML zachránila mnoho životů tím, že přesněji určovala pozici osoby. V souladu s Evropským telekomunikačním standardizačním ústavem může být ušetřeno několik minut času.

Zdroj: macrumors.com