Spotify minulý týden obdržel žalobou ve výši 1,6 miliardy dolarů vydanou Wixen Music Publishing, hudebním vydavatelem, který tvrdí, že streamingový hudební gigant používá tisíce písní ze svého katalogu bez licence a vyrovnání.



Wixen v soudním sporu podaném v kalifornském federálním soudu tvrdí, že Spotify nedokázal získat řádné licence na distribuci desítek tisíc písní, uvádí The Hollywood Reporter. Vydavatel požaduje náhradu škody ve výši alespoň 1,6 miliardy dolarů. „Spotify bezohledně ignoruje zákony Spojených států o autorských právech a dopustil se úmyslného porušení autorských práv,“ uvádí stížnost.

Spor se týká například interpretů: Tom Petty, Zach De La Rocha a Tom Morello z Rage Against the Machine, Dan Auerbach z The Black Keys, Rivers Cuomo z Weezer, David Cassidy, Neil Young, Stevie Nicks a další. Licence je potřeba pro streamování hudby, včetně Apple, která prodává svůj vlastní produkt pod názvem Apple Music. V rozsáhlých katalozích, které nabízejí hudbu třetích stran, musí streamující firmy nalézt způsoby, jak správně identifikovat a ocenit skladatele, jejichž díla jsou vysílány placeným zákazníkům.

Zdroj: appleinsider.com