Ve Spojeném království brzy začne platit zákaz účtování poplatků za transakce platebními kartami a debetními kartami. Jak uvedl The Bristol Post, nový zákon vstoupí v platnost dne 13. ledna.



Zákon bude trvale odstraňovat dodatečné poplatky za úvěrové a debetní transakce včetně Apple Pay. Bude platný jak v obchodech, tak i při online platbách a rozšiřuje se na debetní karty, kreditní karty, American Express, PayPal a Apple Pay. Veškeré nákupy uskutečněné ve Velké Británii z britských firem budou chráněny tímto zákonem a budou se vztahovat i na případné příplatky ze strany místních zastupitelstev a vládních agentur. Příplatek místních zastupitelstev a vládních agentur, jako je DVLA, bude také zakázán.

Nový zákon v USA se řídí směrnicí EU, což znamená, že další země v Evropské unii budou také zavádět zákazy na příplatky za kreditní karty. Cílem zákona je zajistit, aby podniky nezískaly zisk z transakcí s debetními a platebními kartami a pouze účtovaly to, co produkt nebo služba stojí. Někteří se však obávají, že by zákon mohl negativně působit na malé podniky a přinutit je, aby zvýšili své ceny. Snižování poplatků spojených s Apple Pay by mělo dále přispět k jejímu přijetí v USA.

Zdroj: 9to5mac.com