Apple a Samsung jsou tento týden zpět u soudu, ten určí, kolik Samsung musí zaplatit Apple za porušování patentů. Samsung byl shledán vinným z porušování patentů v roce 2012.



Klíčovou otázkou mezi těmito dvěma společnostmi je, zda by náhrada škody měla vycházet z celkové hodnoty zařízení nebo zda by měl Samsung zaplatit poplatek pouze na základě prvků telefonu, který byl kopírován. Apple je toho názoru, že náhrada škody by měla být založena na plné hodnotě zařízení, zatímco Samsung tvrdí, že by měl platit nižší částku pouze za části zařízení. Klíčoví manažeři společnosti Apple, jako jsou Tim Cook a Jony Ive, nebudou během procesu svědčit, ale Richard Howarth, ředitel společnosti Apple Design Team, bude diskutovat o procesu návrhu a Susan Kare o grafickém designu uživatelského rozhraní.

Když byl rozsudek v roce 2012 původně rozhodnut, společnost Samsung byla zavázána k zaplacení 1 miliardy dolarů, ale nakonec se částka snížila na 548 milionů dolarů. Z těchto 548 milionů dolarů, které Samsung vyplatil v roce 2015, bylo vyčleněno 399 milionů dolarů za porušení patentu designu. Samsung v té době argumentoval, že bylo nařízeno, aby zaplatil nepřiměřenou částku za porušování designu a požádal Nejvyšší soud o snížení škody. Odvolání společnosti Samsung bylo úspěšné a Nejvyšší soud nařídil americkému odvolacímu soudu, aby znovu vyčíslil částku, kterou Samsung dluží Apple za porušení patentu designu, což vede k soudnímu procesu, který se koná tento týden.

 

Zdroj: macrumors.com