Apple oznámil finanční výsledky za 2. fiskální čtvrtletí 2018 (1. kalendářní čtvrtletí 2018). Apple vytvořil tržbu 61,1 miliard dolarů a z toho byl čistý zisk 13,8 miliard dolarů, nebo 2,73 dolaru na akcii ve srovnání s výnosy z 52,9 miliard $ a čistého čtvrtletního zisku ve výši 11 miliard $ nebo 2,19 $ na akcii, ve čtvtletí předešlého roku.



Hrubá marže za čtvrtletí byla 38,3 procenta, ve srovnání s 38,9 procenty v předchozím čtvrtletí, přičemž mezinárodní tržby představovaly 65 procent příjmů. Společnost Apple také oznámila zvýšení čtvrtletní výplaty dividend ve výši 0,73 dolaru na akcii, což je zvýšení o 0,63 dolaru. Dividenda je splatná 17. května akcionářům, kteří mají rekordy k 14. květnu.

Kromě zvýšení dividendy Apple uvedl, že zahájí nové oprávnění na zpětné nákupy akcií ve výši 100 miliard dolarů a společnost tvrdí, že očekává, že uzavře své předchozí Oprávnění zpětného odkupu ve výši 210 miliard dolarů do konce stávajícího čtvrtletí.

Za čtvrtletí Apple prodal 52,2 milionů iPhonů v porovnání s 50,8 miliony v předchozím čtvrtletí. Tržby iPadu se mírně zvýšily na 9,1 milionů, oproti 8,9 milionu před rokem, zatímco prodej Mac klesl z 4,2 milionu na 4,1 milionu.

Společnosti Apple pro třetí čtvrtletí fiskálního roku 2018 zahrnují očekávané tržby ve výši 51,5 až 53,5 miliardy dolarů a hrubé rozpětí mezi 38 až 38,5 procenty.

Tim Cook o cenové strategii iPhonu: Ceníme si hodnoty, kterou dodáváme. iPhone X je nejvíce inovativní produkt na trhu. Opravdu nastaví smartphony pro příští desetiletí. Tak jsme to ocenili. Byli jsme trochu překvapeni, že přes všechna tato období, že iPhone X je v období nejpopulárnějším ve všech týdnech od jeho spuštění, taky si myslím, že je populárním bodem a tím je to č. 1 v Číně. Další silný bod. Je zřejmé, že v určitém okamžiku, pokud se tyto technologie přesunou do nižších cenových bodů, existuje pravděpodobně více jednotlivých poptávek.

Tim Cook: Pokud jde o trh obecně, podíváme-li se na loňský rok, stále se na světě prodávalo půl miliardy funkčních telefonů. Mnoho z těch, které se prodávají na rozvíjejících se trzích. Ne všichny, ale mnohé z nich. Stále věříme, že v průběhu času bude každý prodaný telefon inteligentním telefonem. Zdá se nám, že s mnoha oblíbenými telefony, které se prodávají, je to velká příležitost. Z hlediska samotného iPhonu, i když prodáváme několik telefonů v průběhu roku, je náš celosvětový podíl na trhu nízký – hlavně prodej v porovnání s celým trhem. Naším cílem je přesvědčit lidi s jiným typem telefonu, aby přešli, přičemž se zároveň starat o lidi s iPhony, takže když se rozhodnou koupit jiný telefon, tak to bude iPhone. Takže tím aktuálně trávíme dost času … Indie je třetí největší trh se smartphony na světě. Je zřejmé, že tam jsou obrovské příležitosti. Mimořádně nízký podíl na tomto trhu je celkově. Vložíme tam spoustu energie. Spolupracujeme s dopravci na tomto trhu a investujeme do sítí LTE. Infrastruktura přišla spíše do cesty, odkud jsme začali vnášet spoustu sil – díky jejich vedení a tak dále. Nesdílím názor, že trh je nasycen. Myslím si, že trh se smartphony je nejlepší kategorií produktů v historii spotřebitelského světa.

Tim Cook o Indii: Stanovili jsme nový rekord z příjmů za první pololetí. Nadále nám dává velkou sílu. Naším cílem v průběhu času je jít se všemi našimi různými iniciativami, od maloobchodu. Je to obrovský trh. Mnoho lidí se postupem času přesune do střední třídy, jak jsme viděli v jiných zemích.

Tim Cook o Číně: Nadále věřím, že Čína je fenomenální zemí s mnoha tržními příležitostmi. Máme téměř 2 miliony vývojářů aplikací v Číně, psaní aplikací pro iOS a App Store. Dělají neuvěřitelně kreativní a inovativní práci. Podíváme se na Čínu holisticky jako nejen trh … na straně trhu, iPhone X, jak jsem zmínil předtím, byl nejprodávanější smartphone v zemi v posledním čtvrtletí. Určitě se díváme daleko za 90 dní a cítíme velmi vzrušující příležitosti. Trh je pro nás je víc než iPhone. Mac také získal svojí sílu.

Tim Cook shrnul: Myslím, že je to jedna z těch věcí, kdy tým vyhraje Super Bowl. Možná budete chtít, aby vyhrál ještě pár bodů, ale je to vítěz Super Bowl a tak se o tom cítíme.

 

Zdroj: macrumors.com