Velký posun v oblasti biometrických bezpečnostních funkcí, vytvořila společnost Apple pomocí iPhonu X a Face ID, tedy náhradu za Touch ID, což je zásadní změna v interakci uživatelů s jejich zařízeními. Šest měsíců používání Face ID každý i nadále dokazuje, že tento bezpečnostní krok stojí za to. Podívejme se v tomto článku na pár významných charakterů iPhonu X po šesti měsících používání.



Téměř před šesti měsíci (4.11.2017) jsem dostal do ruky poprvé iPhone X. V tento den byl prodej iPhonu X zahájen v ČR a do naší redakce se ve spolupráci s iSTYLE – Apple Premium Reseller prodejcem dostaly hned dva iPhony X a to v kapacitách 64GB a 256GB.

Vlastně si při psaní článku uvědomuji, že nadšení z iPhonu X rozhodně neopadlo a v žádném případě bych jej neměnil za jiný.

Face ID

Jednou z nejvíce návykových vlastností iPhonu X je Face ID, o které se prostě už nemusíte starat, stačí se podívat na telefon (pokud máte aktivovanou funkci: vyžadování pozornosti pro Face ID), a je to hotovo. Pokud máte problém s prsty, které mají abnormální vlhkost, tak je pro vás Face ID doslova vysvobození. Navíc ať je noc, nebo pouze horší světelné podmínky, tak Face ID funguje skvěle. Investování peněz a času do technologie TrueDepth, zajišťující Face ID nebyla určitě zbytečná a rozhodně můžeme očekávat masivní rozšíření na iPady a počítače Mac.

Fotoaparát

Světelnost fotoaparátu dokáže překvapit i v horších světelných podmínkách, přičteme k duálnímu fotoaparátu i optickou stabilizaci a stává se z iPhonu silný fotografický stroj, který máte neustále v kapse. Samozřejmě se v některých vlastnostech nemůže vyrovnat většímu čipu zrcadlovky, ale na 80% fotografií bohatě vystačí, pokud nepočítáme např. focení ohňostroje nebo dlouhé expozice času s malou intezitou citlivosti ISO. App Store sice obsahuje i aplikace umožňující manuální nastavení, ale stále zde není potřebné rozlišení jako u většího čipu.

Portrétní režim „Jevištní reflektor“ stále není v takové dokonalosti, jak nám Apple prezentuje v reklamách. Ostatní portrétní režimy fungují skvěle, i když občas narazíte na problém s rozdílem mezi optickým bodem ostrosti u zrcadlovky a digitálním v iPhonu. Může se tedy stát, že jsou některé hrany předmětů rozmazané, i když mají být zaostřené.

https://youtu.be/vC7BAK_1NO8

Displej

Rozlišení 2436 × 1125 při 458 pixelech na palec nemá žádný nabízený displej v produktech od Applu konkurenci. Společnost s nakousnutým jablkem v logu by sice mohla nastavit barvy více výrazné, ale zase by chyběla věrohodnost barev, kterou si Apple u iPhonů a iPadů zachovává. Vlastnosti OLED displeje zaručují skvělé zobrazení i na přímém slunci.

Baterie

6 měsíců je dostatek času na otestování výdrže baterie, kde se ukázalo jako nejnáročnější používání fotoaparátu a hůře pak dopadlo natáčení videa. To je opravdu žrout baterie, ostatně to platí i o přehrávání videa, alespoň v případech, kdy máte neustále zapnutý jas displeje na maximum. Rozhodně však nemusíte řešit kapacitu baterie, když si chcete např. natáčet video svého oblíbence na koncertě, zde starší iPhony pokulhávaly, stále vám to bohatě stačí na 2-3 hodiny nepřetržitého nahrávání.

Odolnost

První co vás napadne ještě před prvním pádem iPhonu na zem je nejen celosklená přední strana, kde je displeje, ale i zadní, takže by tato designovka měla být vlastně neustále robitá. Musím zaklepat, i když mám pojištění, kde by případnou škodu hradila pojistka, tak se nestala nehoda, aby došlo k prasknutí jednoho z těchto skel.

Srovnání

Pokud stále váháte a přemýšlíte, který iPhone pořídit, tak kompletní srovnání všech modelů naleznete přímo zde (Apple.cz).