Policisté vyšetřující trestní čin nemohou donutit uživatele telefonů odemknout své zařízení pomocí otisků prstů nebo jiných biometrických prvků, jako je Face ID, podle rozhodnutí soudu z minulého týdne.



Policisté požádali o povolení k zabavení několika zařízení a poté chtěli, aby podezřelí odemkli zařízení pomocí biometrické autentizace. Biometrické prvky, jako je Touch ID a Face ID, uvedl soud, slouží stejnému účelu jako přístupový kód a chrání obsah vlastníka. Vláda tedy nemůže přinutit osobu, aby zadala přístupový kód a v podstatě potvrzuje, že přístupový kód a biometrický zámek jsou jedno a to samé. Z toho však vyplývá, že pokud člověk nemůže být nucen poskytnout přístupový kód, nemůže také odemknout zařízení pomocí prstu, obličeje nebo jiným způsobem.

Biometrická autentifikační opatření byla ožehavým tématem a předchozí rozhodnutí naznačují, že Touch ID a Face ID nejsou totéž jako přístupový kód. To umožnilo policistům donutit podezřelé, aby odblokovali své iPhony a další zařízení pomocí biometrické autentizace. V říjnu například FBI dokázala donutit muže, který byl obviněn ze zneužívání dětí, aby odemkl svůj iPhone pomocí Face ID. Nejaktuálnější rozhodnutí soudu by mohlo mít dopad na budoucí soudní případy tohoto typu a také by mohlo vyvrátit přesvědčení, že přístupový kód není stejný jako odemknutí pomocí Face ID nebo Touch ID.

Zdroj: macrumors.com