Apple a Qualcomm vedou spor o licenční poplatky, který trvá již dva roky a díky kterému došlo až k rozpadu pracovního vztahu mezi těmito dvěma společnostmi, ale pro to, že se spolupráce rozpadla mohl být i jiný důvod.



Jeff Williams chtěl i nadále pracovat s Qualcomm i přes soudní spor, ale Qualcomm obvinil Apple z úniku počítačového kódu potřebného k přizpůsobení mobilních čipů. Williams nabídl firewall inženýrům společnosti Apple, kteří používali software Qualcomm, nic z kódu tedy nemohlo uniknout. „Nemohu si představit jak by na základě tohoto kódu mohlo uniknout něco významného,“ napsal Williams v září 2017. Mollenkopf Williamsovi sdělil, že je znepokojen a přestože nabídl, že poskytne softwarový přístup Apple, požádal společnost, aby se zavázala používat čipy Qualcomm v nejméně 50% iPhonů během následujících dvou let.

Qualcomm v září 2018 obvinila Apple z krádeže důvěrných informací a obchodního tajemství. Jak zdůrazňuje Bloomberg, zdá se, že softwarový spor byl klíčovým důvodem, proč obě společnosti přerušily spolupráci, neboť ani jedna nechtěla ustoupit. Qualcomm zakázal dovoz iPhone 7 a iPhone 8 v Číně a Německu. Společnost FTC obviňuje Qualcomm z použití nekalé taktiky a nadměrných licenčních poplatků, aby zůstala dominantním dodavatelem čipů. Vedoucí pracovníci z mnoha společností svědčí proti Qualcomm, včetně Jeffa Williamse. Začátkem tohoto týdne Williams uvedl, že společnost Qualcomm odmítla prodávat Apple čipy pro iPhone 2018.

Zdroj: macrumors.com