Společnost Apple navrhuje anténní modul, který bude používán ve vlastních 5G iPhonech, protože nebyl spokojen s verzí, kterou navrhl Qualcomm, hlásí Fast Company a cituje zdroj se znalostí plánů Apple.



Apple údajně „bloudil“ při návrhu anténního modulu milimetrových vln QTM 525 5G nabízeného společností Qualcomm, protože „nezapadá do elegantního průmyslového designu, který Apple chce pro nový telefon“.

Qualcomm bude stále poskytovat 5G modemový čip používaný v nových iPhonech, ale anténní modul bude vyvíjen společností Apple.

Apple však pracuje na jiném designu, který používá jako zálohu Qualcomm modem i Qualcomm anténu, takže Apple má možnost přepnout na verzi iPhone, která používá obě komponenty Qualcomm, ale pokud je k tomu nucen  Apple bude muset uvolnit trochu silnější ‌iPhone‌.

Jak společnost Fast Company zdůrazňuje, Apple narazil na problémy s anténami navrženými dříve. Například ‌iPhone‌ 4 měl anténní design, který vyústil v přerušování hovorů a další problémy, když byl ‌iPhone‌ držen způsobem, který zakrýval antény. Zdroj společnosti Fast říká, že další nedávný design antén Applu „vyžadoval dvakrát tolik energie než srovnatelné antény, aby produkoval stejné množství rádiového signálu“.

Vytváření 5G antén pro sítě mmWave je těžší než vytváření jiných druhů antén, protože vysílají a přijímají signály s vyšší frekvencí, takže nechávají méně místa pro chyby. Výkon 5G závisí také na designu antény.

Chytré telefony 2020 vybavené technologií 5G budou používat anténu „fázovaného pole“ se dvěma částmi, které společně vytvářejí paprsek rádiového signálu, jak je popsáno společností Fast Company, což by mohlo vést k problémům, pokud jsou anténa a modemový modul vyráběny různými společnostmi.

Apple údajně chce používat své vlastní antény jak z důvodů návrhu, tak proto, že Apple chce co nejméně částí Qualcomm v ‌iPhone‌. Zdroj společnosti Fast naznačuje, že společnost Apple nadále cítí, že společnost Qualcomm „získává licenční poplatky“.

Říká se, že Apple pracuje na vývoji svých vlastních modemových čipů pro použití v budoucích iPhonech, ale tato technologie ještě není připravena, a dokud tomu tak není, Apple se spoléhá na 5G modemové čipy Qualcomm. Společnost Apple koupila společnost Intel v oblasti čipových modemů poté, co společnost Intel opustila trh s vývojem mobilních modemových čipů, což by mohlo urychlit práci společnosti Apple na vývoji její vlastní čipové technologie.

Očekává se, že společnost Apple v roce 2020 uvede na trh více iPhonů podporujících 5G, které jsou vybaveny modemovým čipem X55 5G od Qualcomm, který nabízí špičkové rychlosti stahování 7Gb / s a ​​rychlosti stahování 3Gb / s.