Apple a Google oznámil před pár dny iniciativu pro sledování kontaktů COVID-19 se zaměřením na ještě silnější ochranu soukromí a přesnost. Další změny specifikací API budou v průběhu času prováděny na základě nepřetržité zpětné vazby od orgánů veřejného zdraví.



Apple a Google se příští týden zaměří na vydání počáteční verze aktualizací operačního systému iOS a Android, která bude podporovat tato API, aby bylo možné testování vývojáři autorit veřejného zdraví. Aktualizace softwaru bude podporovat zařízení iOS vydaná v posledních čtyřech letech, počínaje iPhone 6s a iPhone 6s Plus.

  • Apple a Google nyní označují „trasování kontaktů“ jako „oznámení o expozici“, o kterém se společnosti domnívají, že lépe popisuje funkčnost jejich nadcházejícího API. Účelem tohoto systému je informovat osobu o možné expozici a zvýšit tak úsilí o širší vysledování kontaktů, které provádějí úřady veřejného zdraví.
  • Klíče budou nyní generovány spíše náhodně, než aby byly odvozeny z dočasného vyhledávacího klíče, což pro někoho bude obtížnější uhodnout, jak jsou klíče odvozeny, a tyto informace použít k pokusu o sledování lidí.
  • Metadata Bluetooth budou šifrována, což někomu ztěžuje pokus o použití těchto informací k identifikaci osoby.
  • Expoziční doba bude zaznamenána v pětiminutových intervalech, přičemž maximální hlášená doba expozice bude omezena na 30 minut.
  • Rozhraní API bude zahrnovat informace o úrovni výkonu signálu Bluetooth v datech vyměňovaných mezi telefony. To lze použít ve spojení s RSSI („Indication Strength Signal Strength Indication“) k přesnějšímu odhadu vzdálenosti mezi dvěma telefony při navázání kontaktu.
  • Apple a Google umožní vývojářům specifikovat sílu signálu a prahové hodnoty trvání pro expoziční události.
  • Rozhraní API nyní umožní určit počet dní od poslední expozice, aby bylo možné lépe určit, jaké akce by měl uživatel podniknout dále.
  • Šifrovací algoritmus API přechází z HMAC na AES. Mnoho zařízení má vestavěný hardware pro urychlení šifrování AES, takže tato změna by měla pomoci výkonům a efektivitě telefonů.