Apple dnes vydal pátou beta verzi iOS a iPadOS 15 vývojářům a představil další vylepšení nového operačního systému, který bude vydán pro veřejnost letos na podzim. My se v dnešním článku podíváme na to, co je nové.



Dnešní beta verze se zaměřuje na malé změny a vylepšení stávajících funkcí iOS a iPadOS 15.

Ikona aplikace Počasí

Design ikony aplikace Počasí byl mírně vylepšen. Je tmavší než předchozí verze.

Ikona opětovného načtení Safari 

Když se v prohlížeči Safari v úplném zobrazení webové stránky sbalí panel s adresou, ikona načtení byla z panelu s adresou URL odstraněna. Ve standardním zobrazení se stále zobrazuje. V předchozí beta verzi byla ikona opětovného načtení zobrazena v obou zobrazeních, která jsou uvedena na níže uvedeném snímku obrazovky. V aktuální beta verzi se zobrazuje pouze ve standardním zobrazení.

Karty Safari

Nová beta verze mění stínování karty v Safari ve snaze vyjasnit, která karta je aktivní.

Nastavení domovské obrazovky

V aplikaci Nastavení v části Domovská obrazovka a dok je nyní na iPadu k dispozici možnost používat velké ikony. Když je tato funkce povolena, ikony zabírají více místa na obrazovce, takže je méně prázdné oblasti, a je také snazší klepnout na ikonu aplikace, kterou potřebujete.

Nová ikona fotoaparátu v Ovládacím centru

Apple v dřívější verzi beta vylepšil ikonu pro aplikaci Fotoaparát a v páté beta verzi iOS 15‌  používá fotoaparát v Ovládacím centru nově aktualizovanou ikonu místo staré ikony.

Nová ikona pro rozpoznávání zvuku v Ovládacím centru

Apple také změnil ikonu funkce rozpoznávání zvuku v Ovládacím centru. Nyní je to zvuková vlna s malou ikonou lupy.

Vypnutí iPhone

Při vypínání iPhonu je nyní k dispozici upozornění, že ‌iPhone‌ zůstane i po vypnutí nalezitelný. Pokud na něj klepnete, zobrazí se možnost „Dočasně vypnout vyhledávání“.

Úvodní obrazovky

Apple přidal nové úvodní obrazovky s popisy funkcí pro aplikace, jako jsou Fotky, Připomínky, Domácnost a Mapy.

Zvuky na pozadí

K dispozici je nová možnost vypnout zvuky na pozadí, když je ‌iPhone‌ uzamčen, kterou najdete v části Nastavení > Zpřístupnění > Zvuk a audio > Zvuky na pozadí.