S řadou iPhone 15, jejíž vydání očekáváme v září, se Apple podle nedávných zpráv bude snažit výrazně odlišit modely nižší a vyšší třídy. V dnešním článku si ukážeme, co můžeme očekávat.



Zprávy naznačují, že několik funkcí, které v současné době zůstávají exkluzivní pouze pro modely vyšší třídy, budou obsahovat všechny modely a některé další novější funkce budou dostupné pouze na modelech vyšší třídy.

Dynamic Island

Dynamic Island je funkce aktuálně k dispozici na iPhone 14 Pro a ‌iPhone 14 Pro‌ Max, která zobrazuje různá systémová upozornění, oznámení a další. ‌Dynamic Island‌ je kombinací hardwarové i softwarové integrace a očekává se, že bude k dispozici v celé řadě iPhone 15 koncem tohoto roku.

Nový „nejmodernější“ obrazový snímač

Zpráva z listopadu uvedla, že Apple bude používat připravovaný nejmodernější obrazový snímač Sony, který produkuje bohatší, jasnější a ostřejší snímky. Nový senzor využívá polovodičovou architekturu, která vkládá fotodiody a tranzistory do samostatných vrstev, což umožňuje více fotodiod. Nový snímač by například mohl pomoci s portrétními fotografiemi a zajistit, aby objekt nevypadal vybledle ani při silném protisvětle. I když očekáváme, že tato funkce bude k dispozici ve všech modelech, Apple by se nakonec mohl rozhodnout, že ji obdrží pouze modely vyšší třídy.

USB-C

I když se očekává, že všechny modely budou vybaveny portem USB-C, pouze ‌iPhone 15‌ Pro a ‌iPhone 15‌ Pro Max, který by se mohl jmenovat také „iPhone 15 Ultra“, budou těžit z vyšších přenosových rychlostí. Zatímco modely vyšší třídy budou mít port USB-C s alespoň USB 3.2 nebo Thunderbolt 3, modely nižší třídy budou mít port USB-C s USB 2.0 jako stávající port Lightning.

Fotoaparát

Funkce fotoaparátu a hardwarové možnosti jsou obvykle jedním z největších rozdílů mezi modely nižší a vyšší třídy. Očekáváme, že ‌iPhone 15‌ Pro a iPhone 15 Pro Max bude obsahovat periskopickou čočku.

Rychlejší a efektivnější 5G modem

Očekává se, že všechny modely budou vybaveny modemovým čipem Qualcomm X70, který nabídne několik vylepšení 5G na ‌iPhonu‌. Ve srovnání s modemem X65 v řadě ‌iPhone 14‌ využívá X70 možnosti umělé inteligence pro vyšší průměrné rychlosti, lepší pokrytí, lepší kvalitu signálu, nižší latenci a až o 60 % lepší výkon.