Apple čelí třetí hromadné žalobě poté, co bylo zjištěno, že společnost shromažďuje analytická data od uživatelů iPhonu i poté, co odmítli povolení. Pokaždé, když nastavujete nový iPhone, budete dotázáni, zda souhlasíte se shromažďováním analytických dat.



Pokud souhlas odmítnete, samozřejmě očekáváte, že společnosti Apple nebudou odeslána žádná analytická data. Apple trvá na tom, aby všichni vývojáři požádali o povolení shromažďovat analytická data, ale bezpečnostní výzkumník Tommy Mysk loni zjistil, že společnost nehraje podle svých vlastních pravidel. Mysk však zjistil, že aplikace Apple shromažďují a odesílají tato data bez ohledu na nastavení. Ve skutečnosti neviděl vůbec žádný rozdíl v odeslaných datech, zda se uživatel rozhodl udělit nebo odmítnout povolení.

Horší je, že data shromážděná společností Apple obsahovala potenciálně citlivé informace. Gizmodo poukazuje na to, že i tato data mohou být citlivá – například vyhledávání aplikací souvisejících s LGBTQIA+ nebo potraty. V Kalifornii byla krátce poté podána hromadná žaloba, která tvrdila, že záruky ochrany osobních údajů společnosti Apple jsou pouhou iluzí. Poté následovala druhá v Pensylvánii, kde byla společnost Apple obviňována z porušování zákonů o soukromí. Gizmodo uvádí, že ve státě New York byla nyní podána třetí žaloba. Apple zatím odmítl reagovat na žádosti o komentář k problému.