Apple oznámil, že pokročilá ochrana dat se rozšiřuje s iOS 16.3 do dalších zemí. Tato funkce umožňuje povolit end-to-end šifrování pro mnoho dalších kategorií dat na iCloudu, včetně fotografií, poznámek, hlasových poznámek, záloh zpráv, záloh zařízení a dalších.



Ve výchozím nastavení ukládá Apple na svých serverech šifrovací klíče pro některé typy dat, aby bylo zajištěno, že uživatelé mohou svá data obnovit, pokud ztratí přístup ke svému účtu Apple ID. Pokud uživatel povolí pokročilou ochranu dat, šifrovací klíče se vymažou ze serverů společnosti Apple a uloží se pouze na zařízení uživatele, což zabrání společnosti Apple, orgánům činným v trestním řízení nebo komukoli jinému v přístupu k datům, a to i v případě, že by došlo k prolomení serverů iCloud.

iCloud již poskytuje end-to-end šifrování pro 14 kategorií dat bez zapnuté pokročilé ochrany dat, včetně zpráv (kromě záloh), hesel uložených v Klíčence, zdravotních dat, historie vyhledávání v aplikaci Mapy, transakcí Apple Card a dalších. Pokročilá ochrana dat rozšiřuje tuto ochranu na většinu kategorií iCloud, s velkými výjimkami včetně aplikací Mail, Kontakty a Kalendář. Pokročilá ochrana dat byla poprvé spuštěna v USA v prosinci s iOS 16.2 a Apple uvedl, že tato funkce bude zavedena do ostatních zemí začátkem roku 2023. Aby bylo možné tuto funkci používat, musí být všechna zařízení aktualizována na verze softwaru, které podporují pokročilou ochranu dat. Mimo USA to zahrnuje iOS 16.3, iPadOS 16.3, macOS 13.2, tvOS 16.3 a watchOS 9.3.