App Store má velmi přísné pravidla, což má za následek, že mnoho aplikací je zakázáno za porušení těchto pravidel. Společnost však také odstraňuje aplikace ze svého obchodu na žádost některých vlád – a to aktivisty znepokojilo.



Společnost Financial Times ve středu informovala, že Apple začátkem tohoto měsíce ujistil investory, že bude diskutovat o tom, proč odstraňuje určité aplikace z App Store. To následuje po odstranění mnoha aplikací z App Store v zemích, jako je Čína a Rusko. Například v roce 2020 bylo z čínského App Store odstraněno 30 000 aplikací, aby byly v souladu s místními zákony. V roce 2021 byly v Číně zakázány některé aplikace i studijní nástroje pro iOS.

V loňském roce Apple také odstranil některé hlavní aplikace z ruského App Store. To vedlo aktivistické organizace jako Azzad Asset Management k tomu, aby vyzvaly Apple, aby sdílel více informací. Dnešní zpráva tvrdí, že Apple nyní bude uvádět, kolik aplikací jednotlivé země požádaly o odstranění z App Store a zda jsou tyto žádosti založeny na porušení zákona a zda s nimi Apple souhlasil. Společnost bude také informovat své investory o tom, kolik aplikací bylo v jednotlivých zemích odstraněno kvůli porušení pravidel App Store.