I když do představení iOS 17 zbývá ještě asi pět měsíců, už nyní jsme schopni dát dohromady několik podrobností o nadcházející aktualizaci softwaru na základě předchozích oznámení a hlášených informací společnosti Apple.



Níže jsme shrnuli vše, co jsme o iOS 17 dosud slyšeli. Očekává se, že Apple oznámí iOS 17 spolu s iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 a tvOS 17 na své výroční vývojářské konferenci WWDC v červnu, takže je ještě brzy a pravděpodobně se dozvíme o dalších plánovaných funkcích v následujících měsících.

Alternativní App Store

Minulý měsíc Mark Gurman z Bloombergu uvedl, že Apple se připravuje na povolení alternativních obchodů s aplikacemi pro iPhone, aby vyhověl zákonu Evropské unie o digitálních trzích. Změny, které jsou podle zprávy původně plánovány pouze pro Evropu, umožní uživatelům instalovat aplikace mimo App Store. Gurman řekl, že Apple usiluje o to, aby byly změny připraveny jako součást iOS 17. Zákon bude platný v březnu 2024.

CarPlay nové generace

Na WWDC 2022 Apple představil CarPlay nové generace, který bude obsahovat podporu pro více displejů, widgety a integraci s funkcemi vozidla, jako je ovládání klimatizace a FM rádio. Apple uvedl, že první vozidla s podporou CarPlay nové generace budou oznámena koncem roku 2023 a je pravděpodobné, že připojený iPhone bude vyžadovat iOS 17 nebo novější. Apple uvedl, že mezi podporující výrobce automobilů patří Acura, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Volvo a další.

Podpora Apple Headsetu

Všeobecně se očekává, že Apple letos oznámí svůj dlouho očekávaný AR/VR headset a iOS 17 pravděpodobně bude obsahovat podporu pro toto zařízení ještě před jeho vydáním. Apple by také mohl na WWDC oznámit další softwarové nástroje zaměřené na vývojáře pro headset.

Očekává se méně změn

iOS 17 může obsahovat méně velkých změn, než bylo původně plánováno kvůli zaměření Apple na operační systém „xrOS“ pro jeho AR/VR headset, tvrdí Gurman. To by mohlo vést k tomu, že se iOS 17 bude více zaměřovat na opravy chyb a vylepšení stability, ale je ještě brzy, takže jsme o přesných funkcích ještě moc neslyšeli.