Celosvětový prodej chytrých telefonů poklesl nejvíce v historii, podle IDC a Apple nebyl imunní vůči slabé spotřebitelské poptávce uprostřed globálního hospodářského poklesu.



Výzkumná firma odhaduje, že Apple v prosincovém čtvrtletí prodal 72,3 milionů iPhonů, což je meziroční pokles z 85 milionů kusů, což představuje pokles o 14,9% ve srovnání se stejným čtvrtletím před rokem. Další velké společnosti zaznamenaly podobné dvouciferné neúspěchy. Prodej Samsungu meziročně klesl o 15,6 % a čínští výrobci mobilních telefonů OPPO a vivo zaznamenali obrovské poklesy, přičemž nejhůře za čtvrtletí dopadla společnost Xiaomi s 26,3% poklesem.

Celkově se globální prodej smartphonů v prosincovém čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem snížil o 18,3 % na něco málo přes 300 milionů kusů. To představuje vůbec největší pokles za jediné čtvrtletí a přispěl k prudkému poklesu o 11,3 % za rok. Navzdory obtížnému období zůstal tržní podíl Applu stabilní a společnost si v prosincovém čtvrtletí udržela pozici nejlepšího výrobce smartphonů s 24,1% podílem na trhu, což je o 1% více než před rokem.