Dnes si připomínáme 20. výročí, kdy spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs představil Safari na Macworld Expo 2003 v San Franciscu. Apple v té době propagoval Safari jako „nejrychlejší webový prohlížeč, jaký byl kdy vytvořen pro Mac“.



Apple uvedl, že původní verze Safari načítala stránky třikrát rychleji ve srovnání s Internet Explorerem od Microsoftu. Internet Explorer byl výchozím prohlížečem pro Mac mezi rokem 1998 a vydáním OS X Panther se Safari v říjnu 2003, jako součást pětileté dohody mezi společnostmi Apple a Microsoft. „Safari je nejrychlejší prohlížeč na Macu a předpovídáme, že mnozí budou mít pocit, že je to nejlepší prohlížeč, jaký byl kdy vytvořen,“ řekl Jobs v tiskové zprávě z ledna 2003.

V lednu 2003 byla s OS X Jaguar zpřístupněna veřejná beta verze Safari s klíčovými funkcemi včetně vykreslovacího modulu WebKit pro rychlejší prohlížení, možností vyhledávání Google integrovaných přímo do panelu nástrojů, vylepšené správy záložek a volitelného blokování vyskakovacích reklam. Mobilní verze Safari pro iPhone byla vydána v roce 2007 a pro iPad v roce 2010. Prohlížeč nadále používá WebKit na všech platformách Apple.