V lednu 2007 Apple vydal svou první verzi AirPort Extreme. Byl to bezdrátový router, který podporoval 802.11n Wi-Fi a mohl být také použit jako úložný server. Ale v roce 2016 jsme viděli poslední verzi tohoto routeru a úplně ukončen prodej byl v roce 2018.



Nyní, o pět let později, se zdá, že jediné, co nám chybí je nový router AirPort, který používá HomePody jako síťové body. Parker Ortolani nám v novém konceptu ukazuje, jak by mohl ideálně vypadat.

Apple silně propaguje svůj ekosystém HomeKit, což se projevuje přijetím Matter jako nového standardu chytré domácnosti. Zařízení Apple spolu už tak dobře komunikují, že přidání nějaké funkce chytré domácnosti je dalším logickým krokem. Mezi hardwarem, jako je HomePod Mini, přepracovaným HomePodem a Apple TV, a pak službami jako Private Relay a end-to-end šifrování na iCloudu, by se skvěle hodil další produkt – router, který perfektně funguje v rámci ekosystému Apple a je extrémně bezpečný.

Ortolani dal dohromady několik obrázků, jak by tento nový router AirPort zapadl do vaší současné chytré domácnosti. Z vizuálního hlediska to vypadá, že by přesně zapadal do současného designu produktů Apple, protože je elegantní a lze jej skrýt nebo snadno začlenit do jakéhokoli prostředí. Také to vypadá, že obsahuje funkce z HomePodu a HomePodu Mini s dotykovým rozhraním na horní straně routeru, které by pravděpodobně zobrazovalo různé stavy Wi-Fi, ukazovalo, kdy je Siri aktivní, a také se zdá, že by ovládalo hlasitost vestavěných reproduktorů.

Parker věří, že AirPort bude obsahovat jedinečnou verzi iOS navrženou speciálně pro ovládání domácích a kancelářských sítí. To vše bude poháněno čipem A15, který aktuálně vidíme v řadě iPhone 13, iPhone 14 a iPhone 14 plus a také Apple TV 4k. Tento čip A15 umožní funkce jako:

  • Wi-Fi 6E
  • Siri
  • iClould Private Relay
  • Příslušenství s podporou standardu Matter
  • Zjednodušené nastavení
  • Správa domácích a kancelářských sítí

V posledních letech kladl Apple obrovský důraz na bezpečnost. Minulý rok spustil Private Relay, což je něco jako VPN, a letos právě oznámil, že všechny aplikace iCloud jsou nyní šifrovány end-to-end. Tato funkce zaměřená na soukromí se projeví i na AirPortu, takže veškerý váš provoz může být ve výchozím nastavení skrytý.