Apple tento měsíc představil HomePod druhé generace. I když celkový design a mnoho funkcí zůstává stejných jako u předchozího modelu, obsahuje pár změn. V dnešním článku si srovnáme původní HomePod, HomePod 2 a HomePod mini.



HomePod druhé generace obsahuje podporu Thread/Matter, snímač teploty/vlhkosti, nový čip Apple Silicon a velmi drobné vylepšení designu.

Srovnání původní HomePod, HomePod 2 a HomePod mini

Zvuk a funkce

Zvuk HomePodu 2 se od původního HomePodu příliš neliší (většina rozdílů se týká funkcí, konektivity a senzorů). Jediný rozdíl, který Apple zmiňuje, je, že výpočetní zvuk je nyní „pokročilý“ se systémovým snímáním pro ladění v reálném čase, zatímco původní HomePod a HomePod mini mají původní výpočetní zvuk pro ladění v reálném čase.

Ale je skvělé vidět, že Spatial Audio/Dolby Atmos je zpět díky HomePodu 2, protože HomePod mini to nenabízí.

HomePod 2 HomePod 1 HomePod mini
Prostorový zvuk s Dolby Atmos ✅ ✅ ❌
Snímání místnosti ✅ ✅ ❌
Beamforming ✅ ✅ ❌
Stereo párování (pouze se stejným reproduktorem) ✅ ✅ ✅
Ladění v reálném čase Pokročilý výpočetní zvuk se systémovým snímáním pro ladění v reálném čase Výpočetní zvuk pro ladění v reálném čase Výpočetní zvuk pro ladění v reálném čase
Multiroom audio s AirPlay ✅ ✅ ✅
Domácí kino s Apple TV 4K ✅ ✅ ✅ bez Dolby Atmos
Automatická korekce basů ✅ ✅ ❌

Chytrý dům, senzory, konektivita

Zde se HomePod 2 začíná odlišovat od originálu. HomePod 2 obsahuje podporu Thread/Matter, čip S7 plus U1 a navíc snímač teploty/vlhkosti jako HomePod mini. HomePod 2 a HomePod mini také budou podporovat funkci pro rozpoznávání zvuku jako iPhone – očekává se, že dorazí někdy na jaře.

Dotykový panel v horní části HomePodu 2 se zdá být podobný originálu, ale nyní je zcela osvětlen jako na HomePodu mini. Je zvláštní, že Apple snížil WiFi čip z 802.11ac na 802.11n. Možná by to mohlo souviset s novým čipem.

HomePod 2 HomePod 1 HomePod mini
HomeKit + Siri ✅ ✅ ✅
Thread/Matter ✅ ❌ ✅
WiFi 802.11n 802.11ac 802.11n
Bluetooth 5.0 5.0 5.0
U1 čip ✅ ❌ ✅
Čip Apple Silicon S7 A8 S5
Rozpoznávání zvuku ✅ (pravděpodobně letos na jaře) ❌ ✅ (pravděpodobně letos na jaře)
Senzor teploty a vlhkosti ✅ ❌ ✅
Interkom ✅ ✅ ✅

Reproduktory a mikrofony

Existuje několik zajímavých vylepšení, pokud jde o reproduktory a mikrofony. Za prvé, Apple uvádí, že basový reproduktor je větší. Nový HomePod má 4palcový basový reproduktor, zatímco velikost originálu Apple nezveřejnil. Mezi další změny patří 7řadý výškový reproduktor a vzdálené mikrofony jsou také sníženy z 6 na 4.

Zde je návod, jak Apple popisuje nový basový reproduktor HomePodu 2: „Nový basový reproduktor dodává HomePodu hluboké a bohaté basy. Jeho výkonný motor pohání membránu o pozoruhodných 20 mm, zatímco jeho mikrofon s basovým ekvalizérem dynamicky ladí nízké frekvence v reálném čase. Superčisté basy. Naplňuje místnost.“

HomePod 2 HomePod 1 HomePod mini
Basový reproduktor 4palcový vysokofrekvenční basový reproduktor
Reproduktory 5řadé výškové reproduktory 7řadé výškové reproduktory Reproduktory s plným rozsahem a duální pasivní reproduktory
Mikrofony 4 6 4

Velikost a barvy

Nový HomePod má téměř přesně stejnou velikost (a design). Je jen o pár milimetrů kratší a asi o půl kila lehčí. HomePod 2 je k dispozici v bílé a černé barvě, i když ten druhý vypadá velmi podobně jako původní model. HomePod mini zůstává jedinou volbou, pokud chcete barevnou variantu.

HomePod 2 zakoupíte za stejnou cenu, jako předchozí model a HomePod mini stojí 2 699 Kč.

HomePod 2 HomePod 1 HomePod mini
Výška 168 mm 172 mm 84.3 mm
Šířka  142 mm 142 mm 97.9 mm
Hmotnost  2.3 kg 2.5 kg 345 gramů