Spotify a osm společností a asociací napsalo dopis Evropské komisařce pro hospodářskou soutěž, v němž označili Apple za škodlivou a monopolní společnost, narušující hospodářskou soutěž, která musí být regulována.



Dopis podepsaný generálními řediteli a šéfy společností Basecamp, Deezer, Proton, Schibsted, Spotify, European Publishers Council (EPC), France Digitale a News Media Europe byl zaslán Margrethe Vestager. Dopis vyzývá EU, aby přijala regulační opatření a uzavřela probíhající vyšetřování, které spustil Spotify proti praktikám společnosti Apple týkající se distribuce aplikací. Skupina tvrdí, že App Store společnosti Apple brzdí jejich podnikání a neustále jim ztěžuje růst kvůli zásadám a jejím „rozmarným změnám podmínek“.

„Apple několik let uvaluje na naše podnikání nespravedlivá omezení. Tato omezení brzdí náš rozvoj a poškozují evropské spotřebitele. Patří mezi ně vázání App Store na proprietární platební systém společnosti Apple s jeho nadměrnými provizemi pro vývojáře aplikací; vytváření umělých překážek, které brání našim podnikům volně komunikovat s našimi zákazníky; omezení přístupu vývojářů k datům jejich vlastních uživatelů; a změny smluvních podmínek. Apple těží z monopolního postavení nad svým mobilním ekosystémem a vymáhá přemrštěné provize od vývojářů aplikací, kteří nemají jinou možnost, než zůstat v App Store, aby oslovili evropské spotřebitele. Nastal čas, aby EU urychleně zasáhla a ukončila nečestné chování Applu,“ píše se v dopise s odkazem na nově schválený zákon o digitálních trzích (DMA) a vyzývá k jeho rychlému prosazení.