Deset let starý iPhone nedávno vzplál při nabíjení v kuchyni a oheň byl zachycen na videu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn a oheň se uhasil, ale záběry jsou alarmující, protože k nim došlo přes noc, když rodina spala.



K požáru došlo u iPhonu 4, modelu, který byl představen před 12 lety, takže se nikdo nemusí bát, že by moderní iPhony začaly hořet. Tento incident však zdůrazňuje, že je důležité vědět, co může způsobit vznícení baterie. Brian a Jennifer Leisgangovi z Ohia sdíleli podrobnosti o tom, co se stalo, v příspěvku na Facebooku. Rodina říká, že video zachytila kamera Google Home v kuchyni, která byla nastavena tak, aby vždy nahrávala. V příspěvku rodina popisuje, jak nebezpečná situace mohla být: „Měli jsme obrovské štěstí, že jsme se vyhnuli požáru domu. Naše děti včera v noci nabíjely náš starý iPhone 4 nabíječkou od Apple a když jsme spali, explodoval a začal hořet v naší kuchyni. Naštěstí jsme právě včera uklidili pult, protože obvykle je zde spoustu školních učebnic a papírů. Dnes ráno jsou na pultu malé kousky telefonu a černé saze.“

Lithium-iontové baterie jsou v elektronice běžné a požáry baterií jsou vzácné, ale existují podmínky, které způsobují přehřátí a vznícení dobíjecích baterií. Mezi běžné příčiny patří vystavení ohni, poškození propíchnutím a závady výrobce. Za vzplanutí baterií jsou také často na vině levné nabíječky, i když se zde zdá, že nabíjecí kabel je v dobrém stavu. Faktorem je také stáří iPhonu. Starší iPhony nezvyšují riziko požáru, ale péče o baterii je zásadní. 12letý iPhone, který se stále používá, bude mít buď slabou baterii, nebo bude napájen z nabíječky, aby zůstal nabitý. Ponechání stárnoucí baterie připojené k nabíječce může způsobit přebití a přehřátí baterie. I když je nutná výměna baterie, je třeba zacházet opatrně. Spoléhání se na autorizovaného poskytovatele služeb Apple zajistí, že bude dodržen správný postup a že budou použity originální díly.