S funkcí Fotky na iCloudu mohou uživatelé ukládat všechny své fotky a videa na iCloud, aby byly vždy synchronizovány mezi všemi zařízeními a zároveň byly automaticky zálohovány.



Funkce však také umožňuje uživatelům odstranit původní soubory ze zařízení, aby uživatelé ušetřili úložiště. Jak to ale ovlivní kvalitu médií, která vidíte v aplikaci Fotky? Pokud používáte tuto funkci, máte v nastavení aplikace Fotky k dispozici dvě možnosti: Stáhnout originály nebo Optimalizovat úložiště. První možnost, jak název napovídá, jednoduše zálohuje všechny vaše fotografie a videa na iCloud, ale každý soubor bude také uložen ve vašem zařízení.

Výhodou volby Stáhnout originály je, že budete mít vždy u sebe kopii všech svých fotek a videí. To znamená, že i když nemáte Wi-Fi nebo mobilní připojení, stále můžete prohlížet celou svou knihovnu fotografií. Zapnutí této možnosti však může velmi rychle zaplnit úložiště vašeho zařízení. To však řeší možnost Optimalizovat úložiště. Když je tato možnost povolena, aplikace Fotky nakonec odstraní verzi vašich fotek a videí z vašeho zařízení, aby ušetřila úložiště. Jinými slovy, k otevření fotek a videí uložených na iCloudu budete potřebovat připojení k internetu.

Nedávno si někteří uživatelé na Redditu stěžovali na nekvalitní náhledy pro média uložená ve Fotkách na iCloudu. I když to není úplně nová funkce, zdá se, že Apple skutečně dále snížil rozlišení náhledů (zejména u videí), když v zařízení nemáte stažené soubory. To má pozitivní i negativní stránky. Dobré na tom je, že tyto náhledy v nižším rozlišení se stahují rychleji než původní soubory, což je důležité, když nemáte k dispozici rychlé připojení k internetu. Nevýhodou ale je, že kvalita je podstatně horší než u originálních médií.

Jak získat média v plném rozlišení?

Pokud opravdu chcete získat originální fotografie nebo videa uložené na iCloudu, můžete udělat několik věcí. První je přepnout na možnost Stáhnout originály. To ale samozřejmě vyžaduje, aby vaše zařízení mělo dostatek volného místa na interním úložišti, protože si stáhne celou vaši knihovnu. Pokud ale chcete původní verzi pouze konkrétního média, existuje jednoduchý trik, jak donutit aplikaci, aby si ji stáhla místo náhledu v nižším rozlišení. Jednoduše klepněte nebo klikněte na tlačítko Upravit a poté aplikace stáhne médium v plném rozlišení z iCloudu. Poté můžete ukončit režim úprav a původní médium tam ještě chvíli bude. Pokud jde o fotografie, přiblížení obrázků někdy stačí k tomu, aby aplikace Fotky stáhla originální média, abyste viděli všechny podrobnosti. Mějte ale na paměti, že se jedná o dočasné řešení a původní médium bude ze zařízení po chvíli odstraněno.