Soudní výbor Sněmovny reprezentantů Spojených států, kterému předsedá Jim Jordan, dnes zaslal předvolání generálním ředitelům velkých technologických společností, aby jim nařídili sdílet informace o jejich zásadách moderování obsahu, uvádí The Wall Street Journal.



Předvolání byla zaslána generálnímu řediteli Applu Timu Cookovi, generálnímu řediteli společnosti Meta Marku Zuckerbergovi, generálnímu řediteli Alphabet Sundaru Pichaiovi, generálnímu řediteli společnosti Microsoft Satya Nadella a generálnímu řediteli Amazonu Andy Jassymu. Je zajímavé, že vynechán byl generální ředitel Twitteru Elon Musk, přestože Twitter je jednou z nejpopulárnějších sociálních sítí.

Soudní výbor Sněmovny reprezentantů Spojených států plánuje prozkoumat, zda se federální vláda nedohodla s technologickými společnostmi, aby „potlačila svobodu slova“ v otázkách, jako je COVID-19. V oznámení o předvoláních Jordan uvedl, že soudní výbor Sněmovny reprezentantů se od loňského roku pokoušel jednat se společnostmi Apple, Amazon, Meta, Microsoft a Alphabet, ale neúspěšně. Apple a další společnosti budou muset do 23. března poskytnout dokumenty a komunikaci s vládou USA o tématech, mezi které patří moderování, mazání a omezení obsahu.