Do WWDC zbývají necelé dva měsíce a zprávy o nové aktualizace iOS se již začínají objevovat. Neočekává se, že iOS 17 bude obsahovat výrazné nové funkce, jako je zamykací obrazovka iOS 16, ale bude obsahovat některá pozoruhodná vylepšení.



Mark Gurman z Bloomberg, který často poskytuje spolehlivé informace o plánech Applu, říká, že iOS 17 bude obsahovat několik nejžádanějších funkcí uživatelů, což zní velmi lákavě. V dnešním článku si ukážeme, na jaké funkce bychom se mohli těšit.

Vylepšení ovládacího centra

Od iOS 7 je k dispozici ovládací centrum, které nebylo aktualizováno od iOS 11. To by se mohlo v ‌iOS 17‌ změnit. Ovládací centrum by mohlo získat nový vzhled a mohlo by být lépe přizpůsobitelné, přičemž uživatelé by si mohli podrobněji vybrat, co se zobrazí, a vybrat si, kde se ovládací prvky nacházejí, a vytvořit tak zjednodušené rozhraní, které je přizpůsobeno potřebám každé osoby.

Vylepšení Dynamic Island

Apple představil Dynamic Island s iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max a letos jej budou obsahovat všechny modely namísto zářezu. Právě teď může ‌Dynamic Island‌ zobrazovat minutky, sportovní výsledky, příchozí telefonní hovory, upozornění na vybitou baterii, potvrzení Apple Pay, stav nabíjení, trasy v Mapách a další, ale stále má omezené možnosti, zejména pro aplikace třetí strany. I když nemáme mnoho podrobností, Apple údajně plánuje přidat další funkce na ‌Dynamic Island‌, aby byl užitečnější. Například rozhraní Siri může přejít na ‌Dynamic Island‌. Když aktivujete ‌Siri‌, ikona ‌Siri‌ by se mohla zobrazit na ‌Dynamic Island spíše než ve spodní části obrazovky, což by znamenalo, že by byla ‌Siri‌ méně rušivá.

Velmi potřebná vylepšení výkonu

Gurman dříve tvrdil, že iOS 17 bude zaměřena na opravu chyb a zlepšení výkonu. Zdá se, že Apple se stále zaměřuje na zvýšení výkonu, efektivity a stability.

Aktivní widgety

Apple testuje aktivní widget pro domovskou obrazovku a zobrazení Dnes, ale zda bude nakonec tato funkce součástí iOS 17 není jasné. Aktivní widgety by byly widgety, které jsou interaktivnější a dělají více než pouhé zobrazování informací nebo vám umožňují klepnout na aplikaci. Aktivní widgety mohou zahrnovat tlačítka, posuvníky a další, díky čemuž jsou widgety dynamičtější.

Lepší vyhledávání

Nové verze iOS často přicházejí s vylepšeními Vyhledávání a Spotlight a zdá se, že ‌iOS 17‌ nebude výjimkou. Hodně pozornosti bylo věnováno ChatGPT a dalším chatbotům, které používají AI, ale neočekáváme nic tak pokročilého. Zprávy o vylepšeném vyhledávání nebyly konkrétní, ale v minulosti se Apple snažil zefektivnit výsledky vyhledávání a umožnit uživatelům vyhledávat konkrétní předměty na obrázcích. Vylepšení všech těchto funkcí by mohlo přijít spolu s novými možnostmi vyhledávání. Jednou z oblastí, která nutně potřebuje zlepšení, je vyhledávání v aplikaci Nastavení. Aplikace Nastavení často neposkytuje spolehlivé výsledky pro hledané nastavení, takže doufejme, že se dočkáme vylepšení.

Alternativní obchody s aplikacemi

Evropské předpisy budou brzy vyžadovat, aby Apple podporoval alternativní obchody s aplikacemi, což zákazníkům v Evropě umožní stahovat aplikace mimo App Store. Apple pracuje na zahrnutí této funkce do iOS 17, ale očekává se, že bude dostupná pouze pro uživatele žijící v Evropě. Pokud se zákony v jiných zemích změní, tyto možnosti by se mohly časem rozšířit do dalších zemí.