Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) představil nový zákon, který by mu umožnil ukládat mnohamiliardové pokuty velkým technologickým společnostem, jako je Apple, za porušení jeho pravidel.



Mnohostranný návrh zákona má podle vládní tiskové zprávy podporovat hospodářskou soutěž a chránit spotřebitele tím, že dává CMA pravomoc řešit „nadměrnou dominanci“ technologických firem. Technologické společnosti budou muset dodržovat její pravidla, jinak by jim oddělení digitálních trhů (DMU) agentury mohlo udělit značné pokuty. CMA nejmenovala, které firmy bude monitorovat, ale bude se jednat o firmy s globálním obratem vyšším než 25 miliard GBP, takže Apple, Google a Amazon pravděpodobně spadají pod tuto definici.

Vláda uvedla, že takové firmy budou muset být transparentnější, pokud jde o fungování jejich obchodů s aplikacemi a kontrolních systémů. Apple by například mohl být informován, aby umožnil uživatelům iPhonů a iPadů stahovat aplikace z alternativních obchodů s aplikacemi, nebo pokud by šlo o vyhledávač jako Google, mohli by být nuceni zpřístupnit svá data konkurentům. Návrh zákona, který se připravuje od roku 2021, bude v úterý projednán v parlamentu a nová opatření vstoupí v platnost po schválení parlamentem.