Francie je nejnovější zemí, která zakázala TikTok v pracovních zařízeních. Stanislas Guerini, ministr pro služby vydal prohlášení, v němž oznámil tento krok a důvody této změny.



Ale je tu změna: Namísto zákazu pouze TikToku francouzská vláda říká, že všechny zábavné aplikace jsou nyní zakázány v pracovních zařízeních. „V posledních několika týdnech přijalo několik evropských a mezinárodních partnerů opatření k omezení nebo zákazu stahování a instalace aplikace TikTok,“ napsala francouzská vláda. Například Evropská komise vydala směrnici, která žádá všechny zaměstnance, aby také odstranili TikTok ze svých pracovních zařízení. Ve všech těchto případech vládní orgány uvádějí, že mají obavy o ochranu osobních údajů. TikTok vlastní soukromá čínská společnost ByteDance a tyto vlády věří, že uživatelská data by mohla uchovávat a mít k nim přístup čínská vláda. 

TikTok několikrát řekl, že společnost nesdílí uživatelská data s čínskou vládou. Společnost se pokusila uklidnit evropské vlády prohlášením, že v blízké budoucnosti zřídí několik datových center pro ukládání dat místních uživatelů v Evropě. „Po analýze několika aspektů, zejména bezpečnosti, se vláda rozhodla od nynějška zakázat stahování a instalaci zábavných aplikací na pracovních telefonech poskytovaných veřejným činitelům,“ uvedlo ministerstvo pro služby. Takže co je to vlastně zábavná aplikace? Gueriniho kancelář řekla tiskovým agenturám AFP a AP, že mezi tyto aplikace patří TikTok (samozřejmě), stejně jako Twitter, Instagram, Netflix, Candy Crush a další hry, stejně jako seznamovací aplikace.