Počítač Apple Lisa byl představen před 40 lety. A přestože se díky vysoké ceně nikdy nestal hitem, Lisa připravila cestu Macintoshi a dalším počítačům s grafickým uživatelským rozhraním.



Ale jak si stojí Lisa ve srovnání s moderními počítači a dokonce i zařízeními, jako jsou smartphony a tablety? The Verge vytvořil speciální zprávu, ve které vyprávěl příběh jaké by to bylo používat počítač z roku 1983 v roce 2023. Za tímto účelem novinář Adi Robertson hovořil s Billem Atkinsonem, jedním z inženýrů odpovědných za projekt Lisa.
Jak někteří z vás možná vědí, první počítače neměly žádné grafické uživatelské rozhraní. Místo toho byly pro běžného uživatele příliš složité, protože téměř vše vyžadovalo spouštění specifických příkazů. V 70. letech Xerox vytvořil divizi s názvem PARC, aby prozkoumal budoucnost osobních počítačů.

Jedním z prototypů, které z tohoto projektu vzešly, byl počítač s grafickým uživatelským rozhraním ovládaným myší. Spoluzakladatel Applu Steve Jobs využil svého vlivu, aby se podíval na prototyp Xeroxu. „Během 10 minut mi bylo jasné, že všechny počítače budou takto fungovat,“ řekl Jobs v rozhovoru. Ale podle Atkinsona Apple hodně experimentoval, aby přišel s konečným rozhraním Lisa. Na některých vzácných fotografiích z procesu vývoje Lisy můžeme vidět, že každé okno mělo své vlastní menu. Inženýr však poukázal na to, že se to stalo problémem, protože jiná okna by mohla překrývat nabídky. Řešením bylo umístit nabídky do horní části obrazovky, což v macOS platí dodnes.

Dalším vylepšením, které společnost Apple dosáhla, je způsob, jakým si uživatelé mohou organizovat své soubory. U Xeroxu musel uživatel vybrat soubor, stisknout konkrétní klávesu a poté kliknout na místo, kam chtěl tento soubor přesunout. Apple na druhou stranu vytvořil intuitivnější gesto přetažení. Ale i když moderní počítače mají mnoho podobností s Apple Lisa, od té doby se hodně změnilo. Způsob, jakým aplikace tehdy fungovaly, byl úplně jiný. Například pokaždé, když uživatel upravoval dokument, byl přesunut na plochu – a poté, co byl soubor zavřen, se přesunul zpět do své složky. V dnešní době už ani nemusíme myslet na soubory a složky. Ve většině případů pracujeme se soubory, aniž bychom si jich všimli, a nemusíme se ani starat o to, kde jsou uloženy.