Jak jsme všichni stále ostražitější, abychom se vyhnuli podvodům na internetu, podvodníci budou pracovat ještě důkladněji, aby nás oklamali. Nedávný e-mailový podvod je tak přesvědčivý, že společnost YouTube varuje uživatele před falešnými e-maily, které jsou ve skutečnosti pokusy o phishing.



Začátkem tohoto týdne tvůrce Kevin Breeze na Twitteru upozornil na nový phishing. Breeze obdržel e-mail, v němž byl jako odesílatel uveden [email protected]. Toto je adresa, kterou používá YouTube, ale e-mail ve skutečnosti nepocházel od YouTube. Jak Breeze poznamenal v následném tweetu, podvodník využil systém sdílení videí YouTube ve snaze přimět Breezeho, aby se proklikal k videu. Video „Změny pravidel a zásad YouTube | Zkontrolujte popis“ nepochází od YouTube. Podvodníci jen zneužívají systém k tomu, aby jejich e-maily vypadaly jako oficiální.

Jak můžete vidět na níže uvedeném snímku obrazovky od Breeze, popis videa obsahuje odkaz na Disk Google a hrozí omezením přístupu uživatele ke službě, pokud dokument neotevře a neodešle odpověď do sedmi dnů. Je pravda, že je to neuvěřitelně záludný a efektivní trik, ale to je vše. YouTube vás nikdy nepožádá o stažení dokumentu, abyste mohli používat jeho službu. Společnost YouTube uživatelům doporučuje, aby nestahovali žádné soubory z e-mailů, které dostanou a které vypadají podobně.