Společnosti TikTok byla udělena pokuta ve výši 15,7 milionu dolarů za porušení zákona o ochraně osobních údajů Spojeného království, včetně pravidel určených na ochranu dětí.



Úřad pro ochranu soukromí, Information Commissioner’s Office (ICO), dnes oznámil, že zjistil, že společnost neudělala dost, aby zkontrolovala, kdo používá její platformu, a neučinila dostatečné kroky k odstranění účtů nezletilých dětí, které službu používaly. Podle ICO měl TikTok odhadem 1,4 milionu nezletilých uživatelů ve Spojeném království během dvouletého období, mezi květnem 2018 a červencem 2020 – na který se zaměřilo jeho šetření – v rozporu s podmínkami služby, které uvádějí, že uživatelé musí být starší 13 let.

Britský režim ochrany údajů nastavuje limit pro věk, kdy mohou děti souhlasit se zpracováním svých údajů ve věku 13 let – což znamená, že společnost TikTok by potřebovala získat souhlas rodičů k zákonnému zpracování těchto údajů nezletilých (což neudělala). „Udělili jsme společnosti TikTok pokutu za poskytování služeb dětem mladším 13 let a za zpracování jejich osobních údajů bez souhlasu nebo povolení jejich rodičů nebo opatrovníků. Očekáváme, že společnost TikTok bude pokračovat ve svém úsilí o provádění adekvátních kontrol k identifikaci a odstranění účtů nezletilých dětí ze své platformy,“ řekl mluvčí ICO.