AirDrop se od svého vydání v iOS 7 stal oblíbenou funkcí, jak okamžitě a relativně snadno sdílet fotografie, videa, dokumenty a další. Vzhledem k široké popularitě se tato funkce v průběhu let tolik nezměnila.



Ale letos Apple zrychluje a přináší do AirDrop několik nových funkcí, díky kterým by měl být výkonnější než kdy předtím. Následujících pět funkcí přichází s aktualizací iOS 17, která by měla být vydána na podzim.

1. NameDrop

NameDrop je hlavní novou funkcí‌. Namísto zadávání čísla někomu novému, komu chcete zavolat nebo napsat SMS, vám NameDrop umožňuje jednoduše podržet váš ‌iPhone‌ blízko jeho ‌iPhonu‌ a vyměnit si kontaktní údaje. Když jsou dva iPhony blízko sebe, objeví se kontaktní karta každé osoby (obrázek, který si můžete přizpůsobit a upravit). Uživatelé si pak mohou vybrat, která čísla a e-mailové adresy na kartě kontaktu chtějí sdílet. Tato funkce také funguje mezi ‌iPhonem‌ a blízkými Apple Watch.

2. Nové gesto pro sdílení obsahu

Stejné gesto přiblížení, které funguje pro NameDrop, také umožňuje uživatelům sdílet obsah, jako jsou fotografie a soubory. Pouhým přiblížením obou telefonů k sobě se zahájí přenos přes AirDrop, čímž se odstraní aktuální požadavek na ruční výběr osoby.

3. Pokračujte v AirDrop přes internet

Způsob, jakým AirDrop aktuálně funguje je, že musíte zůstat v těsné blízkosti zařízení druhé osoby, aby byl přenos dokončen – pokud opustíte dosah AirDrop, přenos selže a obsah nebude sdílen. To může být zvláště nepříjemné, když odesíláte nebo přijímáte několik velkých souborů, jako je videoobsah. V ‌iOS 17‌ bude obsah, který se snažíte s někým sdílet, i nadále odesílán bezpečně a v plné kvalitě přes internet. Jediným požadavkem je, abyste vy i váš příjemce byli přihlášeni k iCloudu.

4. SharePlay přes AirDrop

Držení dvou iPhonů blízko u sebe lze také použít k zahájení sdílené aktivity přes SharePlay. To vám dvěma umožní společně poslouchat hudbu nebo sledovat film. A díky novému rozhraní SharePlay API mohou vývojáři zajistit, aby jejich aplikace toto gesto podporovaly, což vám umožní vstoupit do stejné hry společně nebo sledovat stejný stream při používání samostatných zařízení.

5. Rozmazání explicitních fotografií

iOS neumožňuje jen tak komukoli sdílet fotku nebo dokument na vašem zařízení, pokud se sami aktivně nerozhodnete to přijmout. Dlouhodobým problémem s AirDrop je však to, že zobrazuje náhled navrhovaného sdíleného obsahu na obrazovce vašeho zařízení, ať už jej skutečně chcete vidět nebo ne. To vedlo k tomu, že lidé byli vystaveni nevyžádaným explicitním obrázkům. ‌iOS 17‌ proto zavádí novou funkci, která je navržena tak, aby automaticky rozmazávala obrázky odeslané přes AirDrop, které mohou mít citlivý obsah, jako je nahota. Obsah bude zablokován, ale lze jej zobrazit klepnutím na tlačítko „Zobrazit“. Tato upozornění na citlivý obsah fungují jako funkce Bezpečnost komunikace, kterou Apple přidal pro děti, přičemž veškerá detekce probíhá na zařízení, takže Apple nevidí sdílený obsah.