Zatímco nový Mac Studio neobsahuje žádné nové designové změny, generace čipu M2 ukazuje slibné výsledky v nových benchmark testech, který dnes zveřejnil YouTuber Luke Miani.



Apple provedl některé klíčové změny, které ukazují zdatnost a flexibilitu čipů Apple Silicon ve srovnání s čipy Intel. Zatímco M1 Max a M1 Ultra jsou rychlé, rozdíl mezi nimi nebyl tak výrazný, jak někteří očekávali. V mnoha úkolech nebyl mnohem levnější čip M1 Max příliš vzdálen od špičkového čipu M1 Ultra, zejména v úpravách videa, úpravách fotografií a 3D vykreslování. U řady M2 provedl Apple několik významných změn, zejména ve škálování GPU. Luke při testování zjistil, že v některých aplikacích náročných na GPU, jako je Blender 3D a 3DMark, byl čip M2 Ultra někdy přesně dvakrát vyšší než M2 Max. V exportu Final Cut Pro se výkon opět téměř zdvojnásobil. Zjistil také, že čip M2 Ultra zdvojnásobil výkon GPU oproti čipu M1 Ultra ve stejných benchmark testech – což je skutečně pozoruhodný výkon.

Důvodem obrovského zlepšení výkonu je to, že Apple přidal do generace M2 řadiče paměti, který vyrovnává zátěž mezi všemi jádry M2 Ultra – M1 Ultra vyžadoval, aby byla před použitím všech jader maximalizována RAM. Čip M1 Ultra byl velmi dobrý v provádění mnoha úkolů současně, ale měl problém udělat jeden úkol, jako je benchmarking nebo vykreslování, rychleji než M1 Max. Je důležité si uvědomit, že některé aplikace nedokážou plně využít čip M2 Ultra a v neoptimalizovaných aplikacích byste neměli očekávat dvojnásobný výkon.

Navzdory této neuvěřitelné účinnosti a výkonu může být lepší M2 Max. V Lukeově testování si M2 Max vedl velmi podobně nebo předčil loňský M1 Ultra. V aplikacích Blender, Final Cut Pro, 3DMark a Rise of the Tomb Raider měl M2 Max konzistentně stejný nebo lepší výkon než M1 Ultra. Namísto hledání modelu s čipem M1 Ultra může být nejlepší ušetřit peníze a získat model s čipem M2 Max, pokud plánujete dělat úkoly, které silně využívají GPU. Zatímco výkon GPU je podobný, M1 Ultra má stále výhodu mnohem většího počtu jader CPU a překonává M2 Max v zátěži CPU. Mac Studio byl tichý a nikdy se nepřehříval během všech těchto benchmark testů.