I když meziroční aktualizace iPhonů nejsou vždy významné, nové funkce se začínají hromadit v průběhu několika generací. Z tohoto důvodu bude iPhone 15 Pro atraktivní pro ty, kteří mají stále dva roky starý iPhone 13 Pro.



Pokud stále používáte iPhone 13 Pro nebo iPhone 13 Pro Max a budete zvažovat nákup iPhone 15 Pro nebo iPhone 15 Pro Max, až budou zařízení vydána později v tomto roce, níže se podíváme na seznam funkcí, které lze očekávat.

iPhone 13 Pro vs. iPhone 15 Pro

  • Čip A17 vs. čip A15: Čip A16 založený na 5nm v iPhonu 14 Pro je již o 17 % rychlejší než čip A15 v iPhonu 13 Pro, podle benchmark testu Geekbench 6. iPhone 15 Pro bude vybaven čipem A17, u kterého se očekává, že bude vyroben na základě nejnovějšího 3nm procesu TSMC pro ještě rychlejší výkon a lepší energetickou účinnost oproti předchozí generaci.
  • Port USB-C: U iPhonu 15 Pro se očekává, že Apple konečně přejde z Lightning portu na port USB-C. Tato změna poskytne univerzálnější standard nabíjení a umožní rychlejší kabelové přenosy dat.
  • Titanový rám: Stejně jako Apple Watch Ultra, bude mít iPhone 15 Pro místo nerezové oceli titanový rám. Očekává se také, že zadní sklo a rámečky displeje budou mít mírně zakřivené okraje.
  • Tlačítko Akce: Říká se, že modely iPhone 15 Pro budou vybaveny přizpůsobitelným tlačítkem Akce jako Apple Watch Ultra. Tlačítko by nahradilo přepínač pro ztlumení, který je součástí každého modelu iPhonu od roku 2007. Uživatelé by pravděpodobně mohli tlačítku přiřadit různé systémové funkce, jako je Zvonění/Ticho, Nerušit, Svítilna, Režim nízké spotřeby, a více.
  • Dynamic Island: U iPhonu 14 Pro Apple nahradil zářez Dynamic Island, oblast obklopující senzory Face ID a přední kameru. Dynamic Island zobrazuje systémová upozornění.
  • Vždy zapnutý displej: S iPhone 14 Pro představil Apple možnost Vždy zapnutý displej, která ztlumí celou zamykací obrazovku, ale stále zobrazuje čas a datum, widgety, tapetu a upozornění. Jakmile iPhone zvednete, klepnete na obrazovku nebo stisknete boční tlačítko, displej se vrátí k normálnímu jasu.
  • Tenčí rámečky: Podobně jako u Apple Watch Series 7 a Apple Watch Series 8 bude mít iPhone 15 Pro ještě tenčí rámečky kolem displeje.
  • Delší výdrž baterie: Již nyní iPhone 14 Pro vydrží až 23 hodin při přehrávání offline videa ve srovnání s 22 hodinami u iPhone 13 Pro. Díky součástem, jako je čip A17 a skener LiDAR, by mohl mít iPhone 15 Pro ještě delší výdrž baterie.
  • Vylepšení fotoaparátu: Uživatelé iPhonu 13 Pro, kteří si zakoupí iPhone 15 Pro, získají přístup k široké řadě vylepšení fotoaparátu, včetně 48megapixelového širokoúhlého objektivu, vylepšené přední kamery s automatickým ostřením, akčního režimu a dalších. Zvýšený optický zoom se očekává také u iPhone 15 Pro Max.
  • Zvýšená paměť RAM: U modelů iPhone 15 Pro se očekává, že budou vybaveny zvýšenou 8 GB RAM ve srovnání se 6 GB u iPhone 13 Pro. Zvýšená paměť RAM může být přínosem pro multitasking na iPhonu tím, že umožňuje otevření více aplikací na pozadí současně bez nutnosti opětovného načítání.
  • Wi-Fi 6E: iPhone 15 Pro bude obsahovat podporu Wi-Fi 6E pro rychlejší bezdrátové rychlosti, nižší latenci a menší rušení signálu ve srovnání se standardní Wi-Fi 6.
  • Tíseň SOS přes satelit: Modely iPhone 14 se mohou připojit k satelitům Globalstar, což uživatelům umožňuje posílat textové zprávy tísňovým službám, když jsou mimo dosah mobilního a Wi-Fi pokrytí. Služba je zdarma po dobu dvou let po aktivaci a v současné době je dostupná v USA, Kanadě, Francii, Německu, Irsku, Spojeném království, Belgii, Itálii, Nizozemsku a ve vybraných dalších zemích.
  • Detekce autonehody: Novinkou pro řadu iPhone 14 je funkce Detekce autonehody, která je navržena tak, aby detekovala vážné autonehody a kontaktovala záchranné služby prostřednictvím funkce Tíseň SOS, pokud uživatel nereaguje. Tato funkce je ve výchozím nastavení povolena.
  • Vylepšení 5G: Očekává se, že modely iPhone 15 Pro budou vybaveny modemem Snapdragon X70 od Qualcommu pro lepší výkon 5G.