Zatímco nový Mac Pro obsahuje šest dostupných rozšiřujících slotů PCI Express pro zvuk, záznam videa, úložiště, sítě a další, zařízení již není kompatibilní s grafickými kartami. Místo toho je grafické zpracování řešeno výhradně čipem M2.



Šéf hardwarového inženýrství Applu John Ternus se o této záležitosti krátce zmínil v rozhovoru s Johnem Gruberem z Daring Fireball minulý týden. „V zásadě jsme architekturu postavili na sdílené paměti a optimalizaci, a tak mi není úplně jasné, jak byste zavedli další GPU a udělali to způsobem, který je optimalizovaný pro naše systémy,“ řekl Ternus. „Nebyl to směr, kterým jsme se chtěli ubírat.“ Dalším omezením nového Macu Pro ve srovnání s modelem s čipem Intel je nedostatek uživatelsky upgradovatelné paměti RAM, vzhledem k tomu, že sjednocená paměť je připájena k čipu M2 Ultra.

Nový Mac Pro a jeho jednotná architektura má jistě své výhody. Apple například říká, že nový Mac Pro je až 3× rychlejší než model s čipem Intel pro určité pracovní postupy v reálném světě, jako je překódování videa a 3D simulace. Pokud jde o zpracování videa, Apple říká, že výkon nového Macu Pro je ekvivalentní modelu s čipem Intel se sedmi kartami Afterburner. Pokud jde o celkový výkon CPU, základní model nového Macu Pro je až 2× rychlejší než 28jádrový Mac Pro s čipem Intel.