Opera One, nová verze prohlížeče Opera, je od dnešního dne oficiálně k dispozici pro veřejnost a může se pochlubit integrací nativní umělé inteligence. Opera One představuje Aria, podle vývojářů první skutečně nativní AI v prohlížeči.



Aria lze vyvolat prostřednictvím příkazového řádku i z postranního panelu prohlížeče a využívá technologii OpenAI GPT k optimalizaci webového vyhledávání. Z tiskové zprávy:
„Aria je odborník na web a prohlížeč, který umožňuje uživatelům spolupracovat s umělou inteligencí při hledání informací na webu, generování textu nebo kódu nebo získávání odpovědí na dotazy týkající se jejich produktů. Pokud jde o zákaznickou podporu, Aria má znalosti o celé databázi Opery a využívá aktuální znalosti společnosti k zodpovězení dotazů uživatelů.“

Uživatelé Opera One na Macu mohou použít klávesovou zkratku Command-/ k zobrazení Aria. Opera One se navíc vyznačuje novým designem, o kterém vývojáři říkají, že je připravený na generativní budoucnost založenou na AI, což umožňuje prohlížeči dynamicky se přizpůsobovat potřebám uživatelů tím, že do popředí dává pouze klíčové funkce. Opera One je od dnešního dne k dispozici zdarma na webových stránkách společnosti.