S vydáním prvních beta verzích macOS Sonoma pokračují vývojáři v objevování menších změn v nové verzi operačního systému pro Mac. Níže jsou uvedeny některé ze zajímavých funkcí, které nebyly nikde zmíněny.



Nastavení systému

V macOS Ventura Apple nahradil Předvolby systému sekcí Nastavení systému, aby je sladil s iOS a iPadOS, ale způsob, jakým byly ovládací prvky uspořádány, způsobil, že mnoho uživatelů se v ní nevyznalo. Stejné rozhraní zůstává v ‌macOS Sonoma‌, ale díky přidání tlačítek zpět a vpřed je nyní snazší procházet různými obrazovkami nabídek, které jste navštívili, aniž byste museli neustále posouvat postranní lištu.

Uživatelské rozhraní FaceTime a reakce

Apple změnil způsob integrace FaceTime s lištou nabídek. Možnosti video efektů se již neobjevují v Ovládacím centru a místo toho se zobrazují ve vyhrazené sekci na liště nabídek ‌FaceTime‌, která také zahrnuje zobrazení mini webové kamery a tlačítka pro spouštění reakcí. Některé reakce jsou dokonce spouštěny automaticky fyzickými akcemi uživatele: Palec nahoru spouští Like a dva palce nahoru spouští ohňostroj. Podobně se palec dolů se počítá jako nesympatie a dva palce dolů spustí déšť.

Safari profily

Safari obsahuje novou funkci nazvanou Profily, která je navržena tak, aby vám pomohla oddělit procházení témat jako Práce, Škola nebo Osobní. Každý profil má svou vlastní ikonu a obsahuje vaši historii, skupiny karet, oblíbené položky a soubory cookie. Můžete dokonce přiřadit konkrétní rozšíření k různým profilům a optimalizovat tak své prohlížení na základě aktuální úlohy.

Bezproblémový přechod z klávesnice na diktování

Po stisknutí zkratky Diktování můžete pokračovat v psaní. Takže kdykoli si potřebujete odpočinout, můžete větu, kterou jste právě psali, dokončit tak, že ji vyslovíte nahlas.

Vylepšení sdílení obrazovky

Když voláte pomocí ‌FaceTime‌ nebo Zoom, klikněte a podržte zelené tlačítko v rohu otevřeného okna aplikace a uvidíte možnost sdílení obrazovky, můžete použít novou funkci, která vás udrží na obrazovce a lépe ukazovat na detaily.

Webové aplikace

Díky nové funkci v Safari můžete nyní vytvářet nezávislé webové aplikace, které lze přidat do vašeho Docku. Jediné, co musíte udělat, je navštívit webovou stránku a vybrat Soubor -> Přidat do doku…. Poté můžete webovou aplikaci pojmenovat a dokonce změnit její ikonu. Když otevřete webovou aplikaci z docku, otevře se ve vlastním samostatném okně, které obsahuje tlačítka zpět a vpřed pro jednoduchou navigaci.