V posledních několika dnech se objevily zprávy, že existuje problém s ochrannou známkou Vision Pro, přičemž někteří poznamenali, že ji již společnost Huawei zaregistrovala v Číně.
Objevila se tvrzení, že by to mohlo Apple donutit změnit název zařízení.



Tyto zprávy jsou však založeny na velmi neúplném pochopení situace. Ano, je pravda, že Huawei zaregistroval Vision Pro jako ochrannou známku v Číně. Ale stejně tak mnoho dalších společností v mnoha jiných zemích. Vyhledávání v databázi ochranných známek odhaluje stovky žádostí o registraci Vision Pro. Některé byly uděleny a jsou aktuální, některé byly uděleny a jejich platnost již vypršela, jiné stále čekají. Ale i když filtrujeme podle úspěšných registrací ochranných známek Vision Pro, které jsou stále aktivní, je jich minimálně 58. (Minimálně, protože použitá databáze nepokrývá všechny země.) Zde je jen několik příkladů:

To není vůbec překvapivé. Když žádáte o registraci ochranné známky, musíte uvést produkty a služby, pro které ji hodláte používat. Můžete si například zaregistrovat „Acme“ jako ochrannou známku pro pasti, zatímco jiná společnost ji může zaregistrovat pro jiný produkt. Obě ochranné známky budou platné, ale pouze pro příslušné kategorie produktů. Řekněme, že vy i já žádáme o ochrannou známku Zyzzyva International v kategorii Hmyz – ale vy prodáváte živé tropické brouky a já prodávám sluchátka. Jsou-li všechny ostatní věci stejné, vyhrajete ochrannou známku v této kategorii, protože vaše tvrzení je relevantnější.

To platí i pro ochrannou známku pro Apple. Tvrzení společnosti, že jej používá pro výpočetní hardware, software a služby, je relevantní, a proto nikdo jiný nemá šanci jej zaregistrovat v těchto kategoriích. Existuje jeden vlastník ochranné známky Vision Pro, který se může zdát pro Apple problematičtější: Cognex. Společnost se nejen specializuje na produkty pro 2D a 3D vidění, ale je držitelem nejstarší ochranné známky v USA. Někteří odborníci spekulují, že to může poukazovat na to, že Cognex je dodavatelem Apple, a proto byla uzavřena dohoda o používání ochranné známky. Takže ano, desítky dalších společností úspěšně podaly ochrannou známku Vision Pro v různých kategoriích; ale neznamená to, že Apple bude muset změnit název svého headsetu – v Číně nebo kdekoli jinde.