Sunbird, aplikace, která je navržena tak, aby umožňovala posílat iMessage na zařízení Android, byla dočasně vypnuta z bezpečnostních důvodů. Sunbird tento týden rozeslal uživatelům oznámení o vypnutí.



Sunbird uvedl, že prošetřuje bezpečnostní problémy, které vyvolala aplikace Nothing Chats iMessage, a krátce poté uživatelům sdělil, že aplikace Sunbird byla dočasně vypnuta. „Až budeme připraveni pokračovat, budeme vás informovat,“ stálo v oznámení. Aplikace Sunbird byla poprvé představena na konci roku 2022 a byla k dispozici pouze těm, kteří se zapsali do pořadníku. Web Sunbird popisuje aplikaci jako spojující nejoblíbenější platformy pro zasílání zpráv do jediné aplikace s podporou pro iMessage, SMS/MMS, Facebook Messenger a WhatsApp.

Minulý týden se Sunbird spojil s výrobcem smartphonů Nothing, aby spustili „Nothing Chats“, aplikaci pro zasílání zpráv, která slibovala kompatibilitu iMessage. Aplikace Nothing Chats vyžadovala, aby se uživatelé přihlásili pomocí svého Apple ID, což je jedna z mnoha varovných signálů. Text.com zkoumal, jak Sunbird funguje, a zjistil, že odesílá přihlašovací údaje ‌Apple ID‌ uživatele na server Sunbird, kde jsou ověřeny pomocí virtuálního počítače se systémem macOS. Přihlašovací údaje ‌Apple ID‌ byly odesílány přes HTTP, které je nešifrované. Společnost Nothing nakonec stáhla aplikaci Nothing Chats z Google Play méně než 24 hodin po jejím oznámení, ale Sunbird trval na tom, že její služba je bezpečná a že přihlašovací údaje a zprávy byly šifrovány.

To se ukázalo jako nepřesné a existují zranitelnosti, které by mohly hackerům umožnit zachytit všechny zprávy a přílohy. Zaměstnanci měli také přímý přístup k platformě, která ukládala obsah zpráv, kontaktní informace a URL adresy příloh. 9to5Google zjistil, že Sunbird ukládá více než 630 000 mediálních souborů, jako jsou obrázky, videa a soubory PDF od svých uživatelů. Společnost Nothing uvedla, že aplikace Nothing Chats byla stažena „až do odvolání“, protože spolupracuje se Sunbird na „opravě několika chyb“, ale Sunbird o situaci mlčel, kromě upozornění zaslaného uživatelům.