Společnost Proton vydala aplikaci Proton Drive pro Mac. Proton Drive umožňuje uživatelům synchronizovat soubory mezi Macem a cloudem, přistupovat k souborům offline a uvolnit místo na místních discích.



Na rozdíl od iCloudu jsou všechna data (včetně metadat) ve výchozím nastavení end-to-end šifrována, takže soubory nevidí nikdo – ani Proton. Soubory se synchronizují na vyžádání, což znamená, že nezabírají místo na počítači, dokud nejsou potřeba. Mezitím se soubory a složky uložené ve složce Proton Drive automaticky synchronizují s Proton Drive a veškeré změny provedené lokálně se zrcadlí na všech ostatních zařízeních propojených s účtem Proton.

Když jsou soubory a složky staženy pro offline přístup, Proton Drive synchronizuje změny, jakmile bude k dispozici připojení k internetu. Uživatelé mohou také přistupovat a obnovovat předchozí verze souborů prostřednictvím webového rozhraní. Stojí za zmínku, že jsou synchronizovány pouze soubory uložené ve složce Proton Drive, ale Proton říká, že pracuje na povolení synchronizace pro jakoukoli místní složku. Proton Drive nabízí uživatelům 1 GB úložného prostoru zdarma a další předplatné jsou k dispozici, ty nabízejí také další funkce, jako je schopnost automaticky ukládat předchozí verze souboru po dobu až 10 let.