Dva klíčoví dodavatelé Applu údajně vedou patentový spor týkající se periskopické čočky pro iPhone 15 Pro Max. Pro jednou se spor netýká přímo Apple – je to mezi tchajwanským výrobcem objektivů Largan Precision a čínskou společností Yujingguang.



5x teleobjektiv v iPhone 15 Pro Max je jednou z jeho hlavních funkcí. Využívá periskopický design – ve kterém je většina sestavy čoček uvnitř krytu pod úhlem, aby tolik nevyčnívala – ale obsahuje speciální design, který Apple nazývá čtyřhranná čočka. Namísto jediného 90stupňového hranolu má čtyřhranná čočka celkem čtyři hranoly, které ohýbají světlo v klikaté dráze, čímž se zkracuje celková délka. Tyto čočky v současnosti vyrábí tchajwanská společnost Largan Precision, často označovaná jednoduše jako Largan. Společnost tvrdí, že má patenty chránící buď design čočky nebo výrobní proces.
Čínský konkurent Yujingguang se zdánlivě chce zapojit a stává se druhým dodavatelem čtyřhranných čoček pro Apple, protože společnost se údajně připravuje na rozšíření této technologie na iPhone 16 Pro.

Largan podniká právní kroky ve snaze zabránit společnosti Yujingguang ve výrobě čtyřhranné čočky. Zda jsou za žalobou další důvody, není v tuto chvíli známo. Zpráva neobsahuje podrobnosti, takže není jasné, o jaké patenty by se mohlo jednat. I když Apple samozřejmě vlastní mnoho patentů, kupuje také stávající technologie pro komponenty pro iPhone, takže se může stát, že Largan má patenty na design čtyřhranných čoček. Případně to může být tak, že společnost má patentované výrobní techniky používané při její výrobě a obává se, že Yujingguang je plánuje použít.