Nová aplikace Journal je nyní k dispozici ve vývojářské beta verzi iOS 17.2, ale ti, kdo si ji mohli vyzkoušet říkají, že aplikace pravděpodobně nebude představovat žádnou hrozbu pro podobné již existující aplikace třetích stran – alespoň ve své současné podobě.



Aplikace byla poprvé oznámena jako součást iOS 17 již v červnu. Zde je to, co k ní říká Apple: „Journal je nová aplikace pro iPhone, která uživatelům pomáhá přemýšlet o každodenních okamžicích a zvláštních událostech v jejich životě. Aby bylo možné inspirovat uživatele k zápisu do deníku, mohou být personalizované návrhy inteligentně vybírány z nedávné aktivity uživatele, jako jsou fotografie, lidé, místa, cvičení a další, a plánovaná oznámení mohou pomoci vybudovat návyk na psaní deníku.“ Díky možnosti zamknout aplikaci, využití zpracování na zařízení a end-to-end šifrování je aplikace vytvořena tak, aby chránila soukromí uživatele a zajistila, že nikdo – včetně společnosti Apple – nebude mít přístup k záznamům uživatele.

S novým rozhraním Journaling Suggestions API budou moci vývojáři do svých aplikací přidávat návrhy. Teoreticky by aplikace – s přístupem ke všem datům, která zařízení shromažďuje o našich pohybech a aktivitách – mohla být super inteligentní. Ale první zpráva od Davida Pierce z The Verge říká, že alespoň prozatím aplikace obsahuje základní funkce. „Aplikace Journal je tak jednoduchá, že jsem měl zpočátku pocit, že mi něco chybí. Celá aplikace je pouze jedna obrazovka: reverzně chronologická časová osa vašich záznamů v deníku s velkým tlačítkem plus dole ve spodní části. Když vytváříte záznam deníku, můžete přidat fotografie a video, nahrát hlasovou poznámku nebo zaznamenat umístění spojené s vaším záznamem. Když se díváte na časovou osu, můžete filtrovat, abyste viděli pouze položky s fotografiemi nebo extra speciální položky, které jste si přidali do záložek, ale to je tak vše.“

Zřejmá vize Applu pro aplikaci je, že dokáže využít vše, co o vás váš telefon ví, k vytváření skutečně chytrých návrhů věcí, které byste si mohli chtít zaznamenat do deníku. Velkou myšlenkou aplikace Journal je, že se váš telefon dokáže naučit rozpoznávat to, co Apple nazývá „momenty“. Může se podívat, kde jste byli, s kým jste telefonovali, kolik videí jste pořídili a další signály, ke kterým má přístup pouze váš telefon, a vyvodit z toho, že to bylo pravděpodobně něco, co byste si chtěli zapamatovat a znovu se k tomu vrátit. Váš telefon je jediné zařízení, které ví, že jste hodinu telefonovali se svým přítelem a že jste hned poté poslouchali 11 písní Dashboard Confessional. Ví, že jste dnes na svém tréninku dosáhli osobního rekordu a že jste dokončili běh při špatném výhledu z vrcholu hory. S přístupem ke všem těmto informacím by mohla Journal teoreticky začít dávat věci dohromady a vyzvat vás, abyste je nejen přidali do své osobní časové osy, ale také se nad nimi zamysleli.

Ale jsou tu rizika. Čím chytřejší se však aplikace snaží být, tím větší je riziko, že neúmyslně udělá nějakou hloupost. Pierce se odvolává na funkci On This Day na Facebooku, která se snažila znovu zobrazit důležité vzpomínky a často  ukazovala fotografií dnů, které byly všechno, jen ne šťastné. Apple se samozřejmě stále více zaměřuje na zdraví a kondici, pokud jde o funkce iPhonu i Apple Watch, přičemž některé z nich jsou zaměřeny na duševní zdraví. Studie ukazují, že psaní deníku může mít významné výhody pro duševní zdraví. Jedním z nejznámějších z nich je studie z roku 2006, která zjistila, že psaní deníku může být při snižování deprese stejně účinné jako kognitivně-behaviorální terapie (CBT). Bylo také prokázáno, že psaní deníku snižuje úzkost, snižuje stres, zlepšuje paměť a dokonce zlepšuje fyzické zdraví.