Nové MacBooky Pro obsahují špičkový čip M3, ale základní konfigurace 14palcového modelu přichází s pouhými 8 GB jednotné paměti. V roce 2012 Apple uvedl na trh první MacBook Pro s Retina displejem, který také obsahoval 8GB RAM.



Apple nyní samozřejmě používá integrované čipy s jednotnou architekturou paměti, což je důvod, proč se společnost argumentuje, že 8 GB na Macu je srovnatelné s 16 GB na konkurenčních systémech. Ale ne všichni jsou tím přesvědčeni. Rozhodnutí společnosti Apple nevybavit základní modely alespoň 16 GB RAM na konci roku 2023 se ukázalo jako nedostačující pro mnoho uživatelů, včetně Vadima Yuryeva, spoluhostitele YouTube kanálu Max Tech. Yuryev se rozhodl provést několik testů na dvou 14palcových modelech  MacBooku Pro s M3, jeden s 8GB a druhý s 16GB jednotné paměti. Níže uvedené vložené video zobrazuje všechny výsledky.

Možná není překvapením, že Yuryev zaznamenal výrazné zlepšení výkonu ve všech oblastech s použitím 16GB stroje při středním i vyšším pracovním zatížení. 8GB model utrpěl dvouciferné ztráty v benchmark testech Cinebench a dokončení úloh slučování fotografií ve Photoshopu a exportování médií ve Final Cut a Adobe Lightroom Classic trvalo několik minut déle.

Tyto testy byly prováděny jako jednotlivé operace, při kterých nic jiného neběželo, ale také opakované s kartami prohlížeče, videi YouTube, tabulkami, e-maily a podobně, otevřenými na pozadí pro simulaci typických scénářů multitaskingu. Jak se očekávalo, výkonnostní rozdíl mezi těmito dvěma stroji se dále prohloubil. Yuryev dokonce zaznamenal pády aplikací na 8GB modelu během vykreslování Blenderu a exportu Final Cut.

Testy jako tyto způsobují dilema zákazníkům, kteří si chtějí koupit nový MacBook Pro (nebo nový 8GB iMac). Zdá se, že spokojit se s 8 GB brání výkonu čipu M3, ale výběr možností 16 GB nebo 24 GB stojí další peníze a zařízení nelze později upgradovat kvůli jejich jednotné architektuře paměti.