Apple s iOS 17.1 a watchOS 10.1 představil novou funkci NameDrop, která je navržena tak, aby uživatelům umožnila umístit zařízení Apple blízko sebe a rychle si vyměňovat kontaktní informace.



Sdílení kontaktních informací se provádí s výslovným povolením uživatele, ale některé zpravodajské weby a policejní oddělení šíří dezinformace o tom, jak funguje. Jak poznamenal The Washington Post, na FaceTime se objevila varování o NameDrop. Policejní oddělení v Pensylvánii, Oklahomě, Ohiu a dalších státech uvádějí, že kontaktní informace lze sdílet „prostým přiblížením telefonů k sobě“. I když je pravda, že NameDrop je ve výchozím nastavení zapnutý, způsob, jakým funguje, je propracovanější než pouhé umístění dvou iPhonů blízko sebe. NameDrop funguje, když jsou dva iPhony se systémem iOS 17.1 nebo iPhone s iOS 17.1 a Apple Watch se systémem watchOS 10.1 umístěny těsně vedle sebe, jako by se téměř dotýkaly.

Když se obě zařízení dostanou do těsného kontaktu a obě jsou odemčena, zobrazí se vyskakovací okno s výzvou ke sdílení kontaktních informací. Kontaktní informace nejsou sdíleny automaticky a jedná se o proces, který vyžaduje, aby oba lidé převod přijali. I když by mohlo dojít k náhodné výměně, vyžadovalo by to, aby uživatel odemkl své zařízení a přijal výzvu ke sdílení, aby k tomu došlo. Několik policejních oddělení zveřejnilo výše uvedené varování, které bylo široce sdíleno na Facebooku a dalších sociálních sítích. Několik místních zpravodajských webů také sdílelo podobné informace. Například KDKA-TV v Pittsburghu provedla rozhovor s několika lidmi a zahrnula citáty naznačující, že NameDrop probíhá automaticky.