Národní rada pro pracovní vztahy (NLRB) podala novou stížnost na Apple a obvinila společnost z nezákonného vyvracení odborů. Prvním zaměstnancům, kteří se spojili s odbory, byly odepřeny zaměstnanecké výhody nabízené ostatním zaměstnancům.



NLRB tvrdí, že šlo o neúspěšný pokus ovlivnit hlasování o odborech. Společnost Apple byla v minulosti shledána vinnou z řady nezákonných opatření proti odborům. Stížnosti sahají od povinné účasti na schůzích proti odborům přes vytváření falešných odborů a penalizaci členů odborů až po propouštění odborových aktivistů a provádění nátlakových výslechů.
Národní rada pro pracovní vztahy a soudce již potvrdili tvrzení o třech nelegálních taktikách Apple, které vyvrací odbory, a dva členové Kongresu uvedli, že se zdá, že společnost opakovaně porušuje pracovní zákony. Apple začátkem tohoto roku uvedl, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Ve stížnosti NLRB tvrdí, že Apple neposkytl výhody zaměstnancům s cílem odradit ostatní zaměstnance od odborů. Některé z těchto nových výhod zahrnují nové možnosti zdravotní péče, školné na některých vysokých školách a další. Wilma Liebman, předsedkyně Národní rady pro pracovní vztahy, řekla Bloombergu, že krok společnosti neposkytnout výhody by mohlo být porušením pracovního práva. Apple musí na stížnost odpovědět do 5. prosince a slyšení je naplánováno na 20. února 2024.